Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Skidsemester till franska alperna

I de franska alperna hittar man kanske Europas bästa skidåkning. Inte nog med att den högsta toppen i hela bergskedjan vi kallar Alperna finns här (Mont Blanc som är 4810 meter högt), här finns massvis med skidorter på hög höjd vilket ger både långa backar, mycket snö med hög kvalitet som ger utmärkta möjligheter till offpiståkning. Exempelvis finns en av världens längsta pister i Chamonix, hela 22 kilometer högklassig pist i ett enda åk!

Skidsemester för skidåkningens skull

Även om partymöjligheterna är mycket goda på de större skidorterna i de franska alperna är det framför allt skidåkningen som är det centrala här. Medan många unga svenskar föredrar exempelvis Österrike för att kombinera skidåkningen med festande väljer de mer seriösare skidåkarna oftare Frankrike. Och vill man festa loss så finns absolut möjligheterna till det även här, men de flesta fokuserar på att njuta av den läckra maten, de goda vinerna och njuter av den högklassig skidåkning som erbjuds.

En normal skidsäsong slår skidorterna i franska Alperna upp portarna någon gång i december, om vinterns snö börjat falla, och de stänger ner igen någon gång i april. Även om det finns glaciärer som gör att vissa skidorter kan starta säsongen tidigare och stänga senare, som till exempel skidorterna i skidområdet Les Trois Vallées samt Val d'Isere och Tignes, så finns det inga skidorter som har året runt öppet i Frankrike.

De bästa skidorterna i franska Alperna

Franska Alperna har många stora och välkända skidorter att erbjuda och här är några av favoriterna bland skidåkare.

 • Den vackra lilla staden Chamonix är Frankrikes mest kända skidort. Fantastisk skidåkning med vackra vyer över Europas högsta berg Mont Blanc i kombination med alla restauranger, caféer och bra shopping gör att folk flockas hit, även under sommarhalvåret då Chamonix även är extremt populärt för hiking, klättring och alla andra aktiviteter man kan pyssla med i bergsmiljö.
 • Courchevel är den franska skidort som förknippas mest med lyx och flärd. Det är hit de rika och kända åker när de ska på skidsemester i Frankrike. Här hittar du hela Alpernas bästa mat och det finns gott om lyxiga 5-stjärniga hotell och exklusiva butiker. Och skidåkningen är inte så dålig den heller då skidorten är en del av det stora skidområdet Les Trois Vallées.
 • Även Val Thorens tillhör Les Trois Vallées och är en riktig klassiker. Med anor som skidort från 1946 vet man hur man tar hand om skidturister här och denna skidort är bland annat väldigt populär bland barnfamiljer.
 • En annan riktigt klassisk skidort är Val d'Isere som har ett väldigt stort skidområde, så här finns gott om backar som passar alla nivåer av skidåkare. Skidorten är dessutom känd som en av de bästa när det gäller afterski, här finns gott om barer, klubbar och restauranger att roa sig på.
 • Tignes är granne med Val d'Isere och deras skidsystem är sammankopplade. De riktigt seriösa skidåkarna väljer Tignes framför sin granne då offpistskidåkningen här är bland det bästa du hittar i Europa.
 • Även Serre Chevalier är starkt förknippad med offpistskidåkning, och här hittar ni även Frankrikes bästa skogsskidåkning. Denna skidort är även känd för sina många soltimmar.
 • Avoriaz är en bilfri skidort som ligger i världens största skidområde Les Portes du Soleil och denna skidort är mycket populär bland barnfamiljer. Här hittar ni även en av världens bästa snowparks, The Stash.
 • Alpe d'Huez ligger placerad i perfekt söderläge vilket gör att soltimmarna är många här. Det extensiva skidområdet gör att det finns backar som passar alla här, och man har dessutom gott om aktiviteter att ägna sig åt utanför backarna.
 • Méribel är en av de lyxigare skidorterna i franska Alperna och här finns gott om fina restauranger och många barer att hänga på när man inte är ute i backarna.
 • Les Deux Alpes är känt för sina långa backar och vackra vyer då bergen är höga och branta här. Här finns även bra afterski och man anordnar många evenemang och festivaler under hela året, vilket gör att denna skidort har många besökare året om.

Ytterligare skidorter som kanske inte är lika välkända som de vi listat, men håller i princip samma höga klass, är Brides-les-Bains, Les Arcs, Flaine, La Plagne och Megčve, och vi skulle kunna fortsätta att lista skidorter ett tag till men nöjer oss här.

För de som älskar offpist ska man så klart inte heller glömma bort lilla La Grave. Här finns inga preparerade backar, allting handlar om offpist. Med skidortens enda två liftar kommer du upp på hela 3600 meters höjd och har därmed en fallhöjd på 2100 meter ner till byn igen.

De största skidområdena i franska Alperna

Frankrike har utöver fantastiska skidorter även ett antal större skidområden som alla innehåller flera sammankopplade skidorter, och därmed skapar större och mer diversifierade områden när det kommer till skidterräng. Här finns världens två största skidområden.

Det största skidområdet är Les Portes du Soleil i de norra delarna av franska Alperna, och detta område är inte bara störst i Frankrike, det räknas även som världens största skidområde. Detta är dock inte bara ett franskt område då det även sträcker sig in i Schweiz, men åtta av de 12 skidorter som ingår i systemet ligger på fransk mark. Totalt finns här 650 kilometer pister och de kändaste skidorterna som ingår här är Avoriaz, Chatel och Morzine.

Det andra gigantiska området som ni hittar i Frankrike är Les Trois Vallées som inkluderar sju skidorter och har hela 600 kilometer preparerade backar, vilket gör det till världens näst största område. Detta område innehåller flera av de mer välkända skidorterna, som till exempel redan nämnda Courchevel, Val Thorens, Meribel och Brides-les-Bains.

Även Paradiski är ett jätteområde med över 400 kilometer skidåkning. Här ingår skidorterna Les Arcs och La Plagne, med andra ord inte samma välkända skidorter men det är ingen risk att någon blir besviken på den skidåkning man får uppleva här.

Dessa är bara de allra största områdena, om ni vill läsa om fler stora franska skidområden hittar ni dem här.

Franska skidorter med paketresor

Många föredrar att boka en paketresa, det vill säga med resan ner plus boende och i regel liftkort och frukost inkluderat, för enkelhetens skull. Dessutom är fortfarande sista minuten priser, som är ovanligt inom flyg och hotell nuförtiden, fortfarande ett levande koncept inom skidresor vilket gör att man kan hitta fina erbjudanden när det gäller paketerade skidresor.

Även om många av de större skidresearrangörerna mer och mer fokuserar på österrikiska och italienska skidorter numer så finns det en hel del skidorter i franska Alperna dit paketresor arrangeras fortfarande, och de skidorter i Frankrike som har paketresor idag är dessa.

Flyg till franska Alperna

Om man ska på skidsemester till Frankrike är flyg det vanliga färdsättet att ta sig ner, och här går vi igenom de bästa flygplatserna att flyga till om man vill åka till franska Alperna på skidresa.

Även om Genčve är en schweizisk stad är det hit man lämpligast flyger om man vill nå de allra nordligaste skidorterna i de franska Alperna. Hit finns också massor med direktflyg från Sverige. Exempelvis Chamonix ligger endast 1 timme och 20 minuters bilfärd härifrån, Flaine cirka en och halv timme och Avoriaz och många av de andra skidorterna som ingår i Les Portes du Soleil når man på under två timmar.

Ett annat alternativ är att flyga till Lyons flygplats St Exupéry, vilket är ännu lämpligare om man vill nå skidorter som ligger mer söderut i franska Alperna. Från denna flygplats så når man som exempel Alpe d'Huez och La Clusaz på cirka två timmar och fina skidorter som Chamrousse och Vaujany på drygt en och en halv timme.

Två andra flygplatser som egentligen ligger ännu bättre till än Genčve och Lyon är flygplatserna Chambery och Grenobles flygplats Saint Geoirs. Tyvärr är det inte alltid det finns direktflyg från Sverige eller Köpenhamn till dessa två skidorter, det varierar lite från år till år.

Det är även en möjlighet att flyga till italienska Turin och därifrån nå mindre kända men bra franska skidorter som La Norma och Val Cenis på två timmar. Avståndsmässigt fågelvägen ligger Val d'Isere, Tignes och Les Arcs inte långt från Turin, men körtiden om man hyr en bil ligger på runt 3,5 till 4 timmar vilket många tycker är lite för långt.

Skidsemester i franska Alperna med bil

Vill man bila ner till Frankrike på sin skidsemester är det inga problem, men detta är landet som tar längst tid att bila till från Sverige av de stora alpländerna, även om skillnaden bara är några timmar.

De mer nordliga skidorterna i franska Alperna, som till exempel Avoriaz och Chamonix, åker man till från Malmö 16 till 17 timmar, från Göteborg tar det 19 till 20 timmar och från Stockholm runt 22 till 23 timmar.

Vill man lite längre söderut till exempelvis Val Thorens eller Val d'Isere så blir körtiden 18 till 19 timmar från Malmö och 21 till 22 timmar från Göteborg, medan från Stockholm tar det runt ett dygn eller lite mer.

Tänk på att de körtider vi nämner här är antalet timmar man befinner dig på vägen, och då man inte klarar av att åka hela vägen utan raster så blir den totala restiden ytterligare några timmar. Räkna därför med att ni behöver en övernattning någonstans i Tyskland, vilket gör att det tar minst ett och halvt dygn att bila ner.

Hur är prisnivån i franska Alperna?

Franska alperna står sig bra i prisjämförelse med de andra stora alpländerna, något dyrare än Italien, något billigare än Österrike och klart billigare än Schweiz. När det gäller mat och dryck är prisskillnaden dock ganska stor mellan olika skidorter i Frankrike. I exklusivare skidorter som Méribel, Courchevel och Chamonix kan en stor öl ligga på runt 10 euro, medan en öl på de mer normalt prissatta skidorterna kostar runt 6 till 7 euro. Detsamma gäller maten. En pizza kostar på de dyrare skidorterna kostar ofta mellan 15 till 20 euro, och på de mer normalt prissatta mellan 10 och 15 euro. Maten i övrigt är ungefär som i Sverige om man besöker en vanlig restaurang.

Frankrike är faktiskt det billigaste landet jämfört med de andra alpländerna när det gäller liftkort. Snittet bland alla skidorter i franska Alperna är 504 kronor för en dags skidåkning. Som mest betalar man i Brides-les-Bains där ett dygnspass kostar 873 kronor. Lägst betalar man i Gresse en Vercors där priset är 308 kronor. Tänk dock på att ju fler dagar man köper liftkort för, desto billigare blir dagspriset i regel, räkna med 10 till 20 procent billigare.

Hyra av skidutrustning kostar i regel mellan 150 till 200 euro för en vecka för ett paket med skidor, pjäxor och hjälm för en skidåkare på mellannivå. Nybörjarutrustning är något billigare och självklart finns det mer avancerade paket som är dyrare. Skillnaden mellan skidorterna är inte stor, även de dyrare skidorterna håller sig ungefär inom samma prisspann.

Franska Alperna är dröm för matälskare

Om ni är foodies, eller bara helt enkelt tycker om att äta gott på en finare restaurang och inte är rädda att spendera en del pengar på mat, så har Frankrike några av de bästa kulinariska skidorterna som Alperna kan erbjuda. Ni hittar fem franska skidorter på vår lista över Alpernas bästa skidorter för foodies, en lista som dessutom toppas av Courchevel.

Men allt handlar inte bara om finmat. Här har ni några lokala rätter som serveras mycket i franska Alperna, vilka är en självklarhet att prova när man är på skidsemester i Frankrike. Då de franska Alperna är ganska vidsträckt från norr till söder är det inte säkert att ni hittar dessa rätter överallt dock.

 • Tartiflette är en typ av potatisgratäng som tillagas med osten Reblochon som topping. I övrigt innehåller rätten lök, bacon, grädde och vitt vin.
 • Diots är en korv från regionen Savojen gjord på fläskkött som även innehåller kryddan muskot. Denna korv serveras ofta grillad eller stekt med diverse tillbehör, men används även som ingrediens i diverse rätter.
 • Le Farįon (kallas ibland även farcement) är en typ av potatiskaka som även innehåller lök, grädde, russin och katrinplommon och som sedan sveps in i bacon. Detta gör att rätten är både söt och salt på samma gång. Det låter så klart som en lustig kombination av ingredienser, och är därför en självklarhet att prova om ni hittar den på menyn.
 • Raclette är en mjuk ost som man äter smält, hur mycket smält bestämmer man själv då man får en het bricka på bordet där man själv "tillagar" den. Till detta så äter man i regel potatis, inlagda grönsaker och diverse charkuterier. En dröm för ostälskare med andra ord.
 • Mer ost. Fondue Savoyarde är fransmännens variant av denna schweiziska nationalrätt. Den franska varianten skiljer sig inte så mycket men fransmännen har ofta vitlök i som tillägg. Perfekt som middag för en trött skidåkare.

Glöm inte bort Pyrenéerna!

Även om Alperna är primärt dit man väljer att förlägga sin skidsemester i Frankrike finns här även en annan bergskedja att utforska - Pyrenéerna. Denna bergskedja som delas med Spanien och Andorra har inte samma höjder som Alperna men en normal vinter är snötillgången god även här och skidåkningen håller fortfarande hög klass. Dessutom får man här uppleva en annan atmosfär och annan typ av mat om man åker hit. Vill ni prova på skidåkning i de franska Pyrenéerna rekommenderas skidorter som till exempel La Mongie och Saint Lary Soulan.

Karta Frankrike

Skidorter i Frankrike