Vilket sökalternativ passar mig?

Skidresor
skidresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra skidresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Lågpriskalendern
Skidresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för skidresor för en snabb överblick när de billigaste skidresorna finns tillgängliga.
Sök flyg & hotell
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och skidresor i en och samma sökning.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Topp 13 skidorter för foodies

Alpernas oförglömliga utförsåkning och storslagna natur står onekligen i en klass för sig, men den vidsträckta regionens rika upplevelse-palett innehåller fler nyanser och företräden än så. Vi slår gärna ett slag för den unika matkulturen och hjälper er hitta de skidorterna med de bästa restaurangerna i Alperna. För er som utöver skidåkningen vill uppleva fantastisk mat på er skidresa hittar ni här de 13 främsta skidorterna perfekta för "foodies", åtminstone inte om man litar på Michelinguiden.

Finmat i backen

1. Courchevel, Frankrike

Courchevel i regionen Les Trois Vallées är franska Alpernas upplevelse-epicentrum på flera sätt än ett. Inte minst för foodies med siktet ställt på Michelinguidens stjärngarnityr. Courchevel rymmer ett helt knippe finkrogar som prisats av Guide de Michelin, eller Michelinguiden som vi säger på svenska. Hela sex restauranger har stjärnstatus varav en trestjärnig restaurang i form av Le 1947, och dessutom tre tvåstjärniga restauranger: Le Sarkara, Le Chabichou by Stéphane Buron samt Le Montgomerie.

Och det räcker inte där. Courchevel har även två restauranger med en stjärna, nämligen Sylvestre Wahid och Baumanière 1850, och utöver det flera restauranger som nämns/rekommenderas av Michelin även om de inte har någon stjärna (än i alla fall).

Om inte det räcker så kan man även göra en liten utflykt till den närliggande skidorten La Tania där man hittar restaurangen Le Farçon som kan stoltsera med en stjärna jämte sitt namn i guiden.

2. St. Moritz, Schweiz

Schweiziska alpernas motsvarighet till Courchevel är St. Moritz. Skidorten är känd för sin lyxiga framtoning och detta gäller även på matfronten då man hittar fem restauranger här med Michelinstjärnor, varav två av dem har två stjärnor, och dessutom tre restauranger med Bib Gourmand stämpel och ett flertal ytterligare restauranger som nämns i "guiden".

I St. Moritz hittar man dessutom en större variation på maten än normalt i en skidort då det skiftar mellan klassisk mat, fusion, italienskt, medelhavsmat och till och med peruvianskt.

Restaurangerna som innehar två stjärnor är Da Vittorio och Ecco St. Moritz, och de tre med en stjärna är Krone, Talvo by Dalsass samt the K by mauro colagreco.

Bib Gourmand restaurangerna i St. Moritz, som även de är väl värda att prövas, är sunny bar by claudia canessa som serverar den peruvianska maten, Stüva och Dal Mulin.

3. Megeve, Frankrike

Med nästa skidort på listan är vi tillbaka i Frankrike och det handlar om Megeve som kan stoltsera med en trestjärnig restaurang i form av Flocons de Sel (Saltflingorna). Dessutom hittar ni här två enstjärniga restauranger: La Table de l'Alpaga och La Dame de Pic - Le 1920 som är inhyst i Megeves Four Season hotell. Det finns även ytterligare fem restauranger med omnämnande i guiden.

4. Zermatt, Schweiz

På fjärde plats på vår lista hamnar Zermatt som kan erbjuda hela fyra restauranger med en stjärna, och Brasserie Uno har till och med även en MICHELIN Green Star som de nuförtiden delar ut till de restauranger som tänker hållbart, både när det gäller råvaror och metoder.

Övriga tre restauranger med en stjärna är Alpine Gourmet Prato Borni (i Grand Hotel Zematthof), Capri (i hotellet Mont Cervin Palace) och After Seven (i Backstage Hotel). Vi vill även nämna Aroleid Restaurant som är en Bib Gourmand restaurang i Zermatt.

5. Cortina d'Ampezzo, Italien

Vår första skidort för matälskare i italienska alperna hittar vi på femte plats i listan och det handlar om Cortina d'Ampezzo. Här finns tre restauranger med Michelin-stjärnor, där SanBrite har både en stjärna och en MICHELIN Green Star, Tivoli med en stjärna och slutligen El Brite di Larieto som har en MICHELIN Green Star.

6. Andermatt, Schweiz

På sjätte plats placerar sig schweiziska Andermatt, en skidort med som också har tre restauranger med en stjärna vardera. Det är starkt asiatiskt fokus på stjärnorna i Andermatt då både The Japanese Restaurant och The Japanese by The Chedi Andermatt är japanska restauranger, och båda ligger i hotellet The Chedi. Den tredje restaurangen med en stjärna är GÜTSCH by Markus Neff.

7. Crans Montana, Schweiz

Härnäst hittar vi ytterligare en schweizisk skidort, Crans Montana i Valais-området, som har två restauranger med en stjärna samt en med en Bib Gourmand utmärkelse. LeMontBlanc i hotell LeCrans och L'OURS i hotellet Hostellerie du Pas de l'Ours är restaurangerna med stjärnor, medan den japanska restaurangen Edo innehar Bib Gourmand stämpeln.

8. Alta Badia, Italien

Alta Badia, som skidorten i italienska alpbyn Corvara kallas, har förvisso endast en restaurang med en stjärna, La Stüa de Michil, men man har utöver det hela sex restauranger som omnämns i guiden så ingen tvekan om att det finns gott om bra restauranger här. Dessutom kan man på kort tid ta sig till grannskidorten San Cassiano och hotellet Aman Rosa Alpina där den tvåstjärniga St. Hubertus finns.

9. Madonna di Campiglio, Italien

Den klassiska skidorten Madonna di Campiglio, där Ingemar Stenmark vann hela åtta världscupsegrar i slalom och storslalom, finns två restauranger med en stjärna: Il Gallo Cedrone och Stube Hermitage.

10. Saint Martin de Belleville, Frankrike

Den franska skidorten Saint Martin de Belleville är inget ställe som svenskar normalt åker på skidsemester till när man vill åka skidor i Alperna, men älskar du "fine dining" så bör du lägga namnet på minnet. Här hittar du nämligen den tredje skidorten på denna lista som kan stoltsera med en 3 Michelin-stjärnor, och det handlar om en restaurang som drivs av fader och son René och Maxime Meilleur: René et Maxime Meilleur. Och inte nog med det, i denna lilla skidort finns även ett Bib Gourmand ställe vid namn Simple et Meilleur, även den drivs av familjen Meilleur.

11. Chamonix, Frankrike

Chamonix är en Alpernas verkliga superstjärnor, en skidort som är ständigt lika aktuell och omtalad. Utförsåkare med smak för mer extrema upplevelser vallfärdar hit varje år, och de som förälskat sig i Chamonix återkommer gärna ofta. Med tanke på det är en så känd fransk skidort med många årliga besökare skulle man kunna tro att den kryllar av stjärnkrogar, men faktum är att det "endast" finns en restaurang med en stjärna, Albert 1er som hittas i hotellet med nästan samma namn, Le Hameau Albert 1er. Man finner även en Bib Gourmand restaurang i Chamonix, Akashon.

12. Méribel, Frankrike

Även Méribel har en stjärna plus en Bib Gourmand restaurang. Stjärnrestaurangen är L'Ekrin by Laurent Azoulay, som huserar i Méribels lyxigaste hotell Le Kaïla, och Le Cèpe är restaurangen med en Bib Gourmand utmärkelse.

13. Kranjska Gora, Slovenien

Sist på vår lista vill vi pusha för den slovenska skidorten Kranjska Gora, som många känner till namnet på grund av att världscuptävlingarna i slalom som ofta hålls där, men få tänker på när de ska åka på skidsemester. Kranjska Gora är snäppet billigare än de stora skidorterna i Alperna och vill man istället lägga pengarna på bra mat så hittar man restaurangen Milka (har inget med chokladen att göra) med en stjärna här.

Men Österrike då?

Som ni säkert märkt så saknar vi skidorter från Österrike i denna lista. Faktumet är att Österrike saknar skidorter som har restauranger med Michelin-stjärnor så om man verkligen ha finmat på skidresan är detta kanske inte rätt land. Men, om ni älskar mat och föredrar att lägga er skidsemester i Österrike så misströsta inte, det finns en lösning. Många som åker till österrikiska alperna gör det via Salzburg, och kan man tänka sig att stanna här innan eller efter skidåkningen så hittar ni faktiskt två tvåstjärniga restauranger här att äta på: Ikarus och SENNS.Restaurant. Dessutom finns ett flertal Bib Gourmand ställen i Salzburg som också kan vara värda att testa på.