Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Österrikiska alperna

Österrike har alltid varit ett av svenskarnas favoritland för skidåkning. Österrikiska alper erbjuder hög kvalité både vad gäller snö, soltimmar och vacker natur och vyer. Dessutom är de flesta skidorterna i Österrike riktigt bra partyställen med bra afterski, något som lockar svenskar extra mycket. Lägg därtill Wienerschnitzel, Jägermeister, strårom och högkvalitativ öl så har ni alla goda anledningar att planera er nästa skidsemester till detta underbara land för skidåkning.

Skidsäsongen i Österrike sträcker sig i regel från mitten av december till början av april, men självklart varierar det mellan skidorter, primärt beroende på vilken höjd de ligger på. Det finns även ett flertal skidorter som har glaciärskidåkning i Österrike, där säsongen därmed är förlängd, och de mest kända och populära av dessa är Sölden och Stubai Gletscher. Den enda skidorten med glaciär som har öppet året om är Hintertux Glacier.

Österrikes mest populära skidorter

Listan över skidorter som är populära i österrikiska Alperna skulle kunna göras väldigt lång så vi nöjer oss med att lista de allra mest populära, i alla fall i svensk synvinkel.

 • Zell am See är en av de vackraste skidorterna i hela Alperna som är belägen utmed den vackra sjön Zeller See, och har bedårande berg som omger sjön.
 • Bad Gastein är en riktig klassiker för oss svenskar, både för skidåkning och sommarresor. Förutom skidåkningen som är i världsklass så är den också en mycket populär för sina span och thermalbad.
 • St. Anton är beläget vid bergsmassivet Arlberg som har fantastisk skidåkning, men är också mycket känd för sin högljudda afterski, vilket är en av de främsta anledningarna till att många svenskar älskar denna skidort.
 • En annan skidort som är känd för sin fina afterski är Ischgl, något de fick oönskad stor uppmärksamhet för då det var ett av de stora epicentrumen i början av Covid-pandemin.
 • För att fortsätta på ämnet om bra afterski så kan vi även lägga till Saalbach, där själva skidområdet kallas Saalbach-Hinterglemm, då den är sammankopplad med just skidorten Hinterglemm.
 • Mayrhofen ligger mitt i Zillertaldalen och är känd för att vara en utmärkt skidort för familjer men erbjuder även fantastisk skidåkning för mer erfarna skidåkare.
 • Wagrain ligger endast en timme från Salzburg och är därmed väldigt lätt att ta sig till. Skidorten är sammankopplad med massor av närliggande skidorter vilket gör att det finns enormt mycket backar att utforska här
 • Den klassiska skidorten Schladming har bland annat blivit utnämnd till Österrikes bästa skidort och har varit värd för alpina VM och är återkommande värd för alpina världscupen, vilket säger en hel del om den fina skidåkningen som finns här.

Ytterligare välkända skidorter inkluderar Sölden, Söll, Flachau, Kitzbühel och Obergurgl, bara för att nämna några.

Det finns så klart gott om andra skidorter än de som "alla åker till" men som ändå har skidåkning i världsklass, och om vill man utforska några av dessa mindre välkända skidorterna kan man prova på till exempel Maria Alm, Fieberbrunn, Lech / Zürs och Leogang.

Stora skidområden i Österrike

Om man åker på en kortvecka/långweekend har alla de större skidorterna i österrikiska Alperna mer än tillräckligt med skidåkning att erbjuda för att man ska känna sig nöjd. Om man däremot åker på skidsemester en hel vecka eller mer, eller om man till och med har tänkt att säsonga i Alperna, kan det vara intressant att välja en skidort som är sammankopplad med andra och därmed bildar större skidområden, och därmed få tillgång till fler backar och terränger att utforska. I så fall är Österrike det optimala landet för här finns flera av världens största sammanhängande skidområden.

Ni hittar alla de större skidområdena i Österrike här men ska man nämna tre specifika som alla erbjuder 270 kilometer skidåkning eller mer så är det Arlberg (där bland annat St. Anton och Lech /Zürs ingår), Ski Welt (som inkluderar bland annat Söll) och Skicircus (med bland annat Saalbach och Fieberbrunn som medlemmar).

Utöver alla dessa redan enorma skidområden så finns även något som kallas Ski amadé. Detta är ett område som består av fem sammankopplade skidområden och inkluderar totalt 25 skidorter och byar. Allt sammanräknat finns här 760 kilometer pister att upptäcka. Det ska dock nämnas att dessa områden primärt är sammankopplade med bussar, så även om allt finns inom kort avstånd från varandra är de inte direkt sammankopplade på ett sedvanligt sätt.

Skidorter med paketresor i Österrike

Om man vill göra det enkelt för sig när man ska åka på skidsemester så väljer många att boka en paketresa (eller charterresa som vissa skulle säga även om det gäller skidåkning i Alperna) då i princip allting för skidresan ingår i paketet man bokar. Och om det är något land i Alperna som har gott om paketresor så är det just Österrike. Här är alla skidorter i Österrike dit ni kan boka paketresa med minimum flyg eller buss samt hotell och transfer inkluderat (även liftkort och måltider kan ingå):

Flygplatser i österrikiska Alperna

En stor fördel om man vill åka till just Österrike på skidresa är att det finns gott om flygplatser som har direktflyg från Sverige att välja mellan. Mitt i smeten, så att säga, ligger både Innsbrucks flygplats Kranebitten och Salzburgs flygplats. Framför allt under vintertid är det inga svårigheter att hitta direktflyg hit och då de båda flygplatserna ligger så centralt i österrikiska Alperna så når man ett flertal av de större skidorterna på runt en timme, och många mindre skidorter (fortfarande med utmärkt skidåkning) en bra bit under en timme. Med så korta avstånd blir dessutom transferkostnaden lägre, något som annars kan vara en stor post för totalpriset på skidresan.

Men det är inte bara till flygplatserna i Österrike man kan flyga till. Det går alldeles utmärkt att flyga till tyska München och fortfarande ta sig till skidorter som till exempel Söll, Kitzbühel och Alpbachtal på runt två timmar. Ett annat möjligt alternativ är att flyga till Zürich men man får då räkna med något längre transfer.

Skidorterna i Österrike som är bäst att bila till

Så om man vill bila till Österrike på skidsemester, hur lång tid tar det och vilka skidorter ligger närmast? Många av skidorterna ligger nära den tyska gränsen så när man väl bilat sig igenom Tyskland så är man i princip framme. Då Österrike är ett förhållandevis litet land och väldigt horisontellt till formen, plus att i stort sett alla skidorter ligger i västra delarna av landet, så skiljer det bara någon timme mellan att bila till de mest nordliga skidorterna jämfört med de längst söderut.

Om man dock ändå ska peka ut några skidorter som är snabbast att bila till så kan vi nämna Söll, Kitzbühel och Fieberbrunn, men då man ändock ska bila en dag eller två för att komma fram så gör inte den sista timmen för att i stället nå en skidort i söder någon enorm skillnad. Från Malmö så når man i nästan alla skidorterna i Österrike på 13-14 timmar med bil, från Göteborg på 16-17 timmar och om man bilar från Stockholm så bör man räkna med 18-20 timmar effektiv körtid, vilket bör ge er en fingervisning om hur lång tid det tar att bila oavsett var ni bor i Sverige.

Prisnivå på skidorter i Österrike

När det gäller prisnivån på skidorterna i Österrike är den ganska hög för att vara Alperna. Ett liftkort kostar i snitt 720 kronor och priserna är som högst i Montafon där ett endagarskort kostar 864 kronor och som lägst i Zahmer Kaiser - Walchsee där ett liftkort för en dag kostar 393 kronor.

Att hyra skidor i en butik på de större skidorterna är något dyrare än vad man normalt betalar på en svensk skidort, man kan räkna med från 150 till 200 euro för en veckas hyra för ett medelpaket med skidor, pjäxor och hjälm.

När det gäller mat så är priserna ungefär som i Sverige, som exempel så ligger en pizza i regel på 10 till 15 euro. När det gäller dryck så är det något billigare än i Sverige, en pint öl kostar mellan 4,50 och 5 euro.

Maträtter ni bör prova på en skidsemester i Österrike

När man besöker ett annat land är så klart ett måste att utforska matkulturen och prova på typiska rätter för det landet, och Österrike är så klart inget undantag. Här är några österrikiska rätter ni bör prova på er skidsemester i Österrike:

 • Vad kan bli mer österrikiskt än Wienerschnitzel? Denna österrikiska nationalrätt är en skiva av kalvkött som plattats ut och sedan paneras och serveras tillsammans med någon form av potatis.
 • Är man i Tyrolen så måste man prova på Tiroler Gröstl. Denna rätt påminner mycket av pyttipanna då den innehåller potatis och kött, serveras ofta tillsammans med ett stekt ägg och tillagas traditionellt sett på måndagar av resterna från söndagens Sonntagsbraten ("söndagssteken").
 • Brettljause är helt enkelt en charkuteri-bricka som serveras på ett träfat (ofta en skärbräda). Inget unikt koncept kanske men ett utmärkt tillfälle att prova på de lokala läckerheterna. I regel innehåller brickan även ost och inlagd gurka och bröd serveras till.
 • Knödel är kanske ingen specifik österrikisk maträtt men den äts mycket här. Tillagas av potatis, ägg och gammalt (torkat) bröd som formas till en boll och kokas. Denna rätt liknar svensk kroppkaka men är helt vegatarisk.
 • Käsespätzle (kan även kallas Kasspatzln) är en typ av äggnudlar i form av stora ärtor som gratineras med olika typer av ost, beroende på var den serveras, och toppas sedan med rostad lök.
 • För de sötsugna är Apfelstrudel ett måste. Denna bakelse, med dokumenterade anor tillbaka till 1600-talet, bakas med smördeg fyllt med äpple, russin, kanel och socker och serveras tillsammans med grädde.
 • Sachertorte (eller Sachertårta på svenska) är inget specifikt för alperna då den härstammar från Wien, men finns den tillgänglig är den ett måste vid en fikapaus. Detta är en rik chokladtårta med aprikosmarmelad mellan chokladlagren som serveras med vanlig vispgrädde.

Karta Österrike