Sökalternativ

Säsonga i Alperna

Alpernas dragningskraft är svår att förneka. Har man en gång fastnat för skidåkningen, nöjeslivet eller naturen här varar förälskelsen inte sällan livet ut. Det är inte så konstigt att många skidresenärer vill dra ut på vistelsen så länge som möjligt. Att spendera en hel skidsäsong i Alperna är en dröm för många. En dröm som faktiskt är möjlig att uppfylla.

Alpinfrälsta människor från hela världen väljer att säsonga i Alperna. För välbärgade skidfantaster är det här inget problem. Men de allra flesta har inte de ekonomiska resurser som krävs för att klara boende, mat och liftkort under en hel skidsäsong. Men allt går att lösa. Ett alternativ är att ta ett lagom krävande jobb, helst ett jobb som lämnar tid och energi över för skidåkning och nöjen. Det visserligen vara lite klurigt att veta hur man ska till väga för att hitta ett arbete i Alperna om egna kontakter saknas. Men det behöver faktiskt inte vara svårare att bli arbetande säsongare i Alperna än att landa ett vanligt sommarjobb här hemma.

Jobb i Alperna

Av uppenbara skäl är det serviceyrken inom turistnäringen som går att ordna relativt snabbt. Skickliga utförsåkare med någorlunda pedagogisk läggning kan finna sysselsättning som snowboard- eller skidinstruktörer. De jobben är eftertraktade och Alperna vimlar av skickliga åkare som gärna tjänar en hacka (många är just säsongare). Instruktörsjobb går att ordna men det gäller att ligga på som bara den och hålla ögonen öppna. I regel krävs att du har gått en skidlärarutbildning och kan uppvisa giltigt intyg.

På restauranger, caféer eller klubbar är det ofta lättare att hitta en öppning. Alpernas personalstab består till stora delar av personer som kommit för att säsonga. Bartenderjobben brukar vara mest eftertraktade, på grund av dricksen och att de ofta har dagarna fria för skidåkning. Det är betydligt lättare att hitta jobb som diskare eller städare. Så länge du inte är alltför kräsen och inte ger upp i första taget går det alltid att hitta ett jobb i Alperna.

Förberedelser är a och o

De flesta som bestämt sig för att säsonga i Alperna åker helt sonika dit och söker arbete när reskassan tar slut. Det ligger lite i sakens natur. Arbeten går som sagt alltid att finna. Men det skadar förstås aldrig att vara förberedd och ha en b-plan att tillgå.

Först och främst bör du ha en ordentlig reskassa som räcker även om jobbsituationen inte löser sig på en gång. Grundregeln är att alltid ha pengar som räcker till en flygbiljett hem. Kanske kan ett extrajobb hjälpa till på traven innan din avresa? Hos StudentJob.se kan du hitta ett jobb som passar dig i hela Sverige. Ett mångsidigt CV översatt till engelska är en god hjälp vid jobbsökandet. Kan du även ordna en version på franska och tyska öppnas ännu fler dörrar. Tänk också på att vissa länder kräver giltigt arbetstillstånd som du måste ansöka om i förväg.

Jobba i Alperna hos någon av stora skidresearrangörerna

Jobba i svenska eller norska fjällen

Hos Skistar kan ni jobba på deras skidorter i svenska eller norska fjällen, sök jobb hos Skistar