Vilket sökalternativ passar mig?

Skidresor
skidresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra skidresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Lågpriskalendern
Skidresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för skidresor för en snabb överblick när de billigaste skidresorna finns tillgängliga.
Sök flyg & hotell
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och skidresor i en och samma sökning.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Skidsemester i italienska Alperna

Italiens del av Alperna ligger i de norra delarna av landet och här finns ett flertal av de mest populära skidorterna som Alperna har att erbjuda. En skidsemester i de italienska alperna lämnar sällan någon besviken. Enda nackdelen jämfört med sina grannar är att det är något längre att åka för oss svenskar, i alla fall om man tänkt bila ner, men detta kompenseras väl för de som älskar det italienska köket och att priserna på mycket är något lägre här.

Den normala skidsäsongen i Italien

Så när kan man åka på skidresa till de italienska Alperna? Normalt sett så öppnar skidorterna i december och man slår igen butiken någon gång i slutet av mars eller mitten av april beroende på säsongens snöförhållanden. Det finns här också ett flertal glaciärer som gör att vissa skidorter har en något längre säsong. Som exempel i Ponte di Legno påbörjas säsongen redan i november och håller på till slutet av april/början av maj.

Men det finns även året runt skidåkning i Italien. Tack vare glaciären Plateau Rosa och dess närhet till Breuil-Cervinia gör att de kan ha öppet året om här, och detsamma gäller Valtournenche som också ligger i området.

De bästa skidorterna i de italienska Alperna

Detta är några av de populäraste och de som anses vara de bästa skidorterna i de italienska Alperna.

  • Livigno är en av de allra mest kända italienska skidorterna och detta beror delvis på att den ligger i en skattefri zon, men även för att det är en mycket vacker by med utmärkt skidåkning. Mycket populär bland familjer men har skidåkning för alla.
  • Cortina d'Ampezzo, eller kort och gott bara Cortina, är en av populäraste skidorterna av de som ingår i det gigantiska skidområdet Dolomiti Superski. Här har bland annat James Bond filmer spelats in och byn är känd för sin goda mat, vilket det faktum att de har tre Michelin-restauranger bevisar.
  • Canazei är en vacker liten by men ändå livlig, och skidåkningen här är i världsklass och är en del av det välkända skidområdet Sella Ronda.
  • Breuil-Cervinia ligger i Aosta-dalen i skuggan av Matterhorn, och därmed nära gränsen till Schweiz. Denna skidort betraktas allmänt som en av Italiens vackraste.
  • Madonna di Campiglio är ett namn som klingar bekant i många svenskars öron och en av anledningarna till det är Ingemar Stenmarks framfart här. Det var bland annat här han tog sin allra första världscupseger och sedan ytterligare sju segrar genom åren.
  • Passo Tonale är en snösäker skidort med många soltimmar. Glaciären Ghiacciaio Presena på över 3000 meters höjd gör att skidsäsongen här är lång.
  • Sauze d'Oulx är en pittoresk by och här hölls tävlingar under vinter-OS 2006. Känd för bra mat och många utmanande backar.
  • Courmayeur ligger på södra sidan av Mont Blanc-massivet, i Aostadalen på gränsen till Frankrike och därmed nära den populära franska skidorten Chamonix. I denna mysiga by hittar är matupplevelsen lika stor som skidåkingen.
  • Byn i Sestriere ligger på över 2000 meters höjd och skapades specifikt för att vara en skidort. Här hittar ni bra afterski italiensk mat med hög klass.

Saknar ni en massa skidorter i listan ovan? Ja, det finns gott om andra välkända skidorter i världsklass i Italien och vi skulle även kunnat tagit med skidorterna Bormio, Alta Badia, Champoluc, Gressoney och Selva Val Gardena på listan, samt säkert ett tiotal till skidorter.

Letar man efter skidorter som ofta går lite under radarn men är väl värda att utforska kan vi rekommendera till exempel Alagna Valsesia, Valtournenche och Ponte di Legno, men även denna lista skulle kunna göras lång. Vill man prova på skidåkning på ett mer udda ställe så kan man faktiskt åka skidor uppe på vulkanen Etna på Sicilien under gynnsamma vintrar (vilket tyvärr blir färre och färre).

Flera stora kända skidområden

En av anledningarna till att Italien har så många stora och kända skidorter med fantastisk skidåkning är att det finns många större skidområden här. De sammankopplade skidorterna gör att det finns massor av fler skidbackar att utforska även om man tröttnar på de som skidorten man bor på har att erbjuda. Det är dessutom alltid kul att utforska och uppleva andra byar vilket därmed blir enkelt att göra under en och samma skidresa.

Vi börjar med Sella Ronda som är Italiens största skidområde med över 500 kilometer pister, och här ingår de stora skidorterna Canazei, Selva Val Gardena, Arabba och Alta Badia.

Det kanske ändå mest välkända skidområdet är dock Vialattea, det vill säga "The Milky Way" på italienska. Detta skidområde ligger i regionen Piemonte vid den franska gränsen och här ingår bland annat Sauze d'Oulx och Sestriere.

Ytterligare ett känt skidområde är Monterosa, även det nära franska gränsen men lite mer norrut, och bildas av de tre skidorterna Gressoney, Champoluc och Alagna Valesia samt lite mindre byar runt omkring. Här finns runt 180 kilometer skidbackar, gott och väl tillräckligt för de flesta.

I Italien finns även området Dolomiti Superski som kopplar samman 12 skidområden och större skidorter vilket ger makalösa 1200 kilometer pistade backar att upptäcka. I detta område ingår det redan nämnda skidområdet Sella Ronda tillsammans med skidorter som Cortina d'Ampezzo, Alpe di Siusi och Kronplatz. Detta betraktas dock inte som ett "riktigt" skidområde då det krävs buss för att ta sig emellan, men det finns liftkort som täcker hela detta jätteområde.

Italienska skidorter med paketresor från Sverige

Alla de stora skidresearrangörerna i Sverige anordnar paketresor till Italien och här nedan finner ni alla skidorter man kan boka paketresa till just nu. I en paketresa ingår alltid flyg eller buss, transfer samt boende, och ofta är liftkort och vissa måltider även inkluderade.

Hit flyger ni när ni ska till de italienska Alperna

Tack vare att Milano ligger så nära de italienska Alperna är det väldigt lätt att hitta direktflyg hit.

Flyg till de västra delarna av italienska Alperna

Största flygplatsen i italienska Alperna är Malpensa som ligger strax väster om Milano, vilket gör att det är lämpligt att flyga hit om man vill nå någon av skidorterna i de västra delarna av de italienska Alperna, som till exempel skidområdena Monterosa eller Vialettea och dess tillhörande skidorter. I Milano finns även den något mindre flygplatsen Linate, och det fungerar att flyga till men då den ligger mer centralt i Milano är det längre transfertid härifrån.

Om man vill till någon av skidorterna nordost om Milano så är det i stället Bergamos flygplats Orio Al Serio som passar bäst att flyga till. Det är dessutom hit Ryanair flyger när man ska till Milano vilket gör att det är lätt att hitta lågprisflyg hit.

Även Turin är perfekt att flyga till om man vill nå skidorterna i de västra delarna, till och med bättre avståndsmässigt än Milano, men då flygplatsen inte är lika stor som Malpensa finns det färre flyg hit. Det går dock normalt sätt att hitta direktflyg hit på vintern från Köpenhamn, Göteborg och Stockholm.

Flyg till de östra delarna av italienska Alperna

Vill man nå skidorterna i de östra delarna av italienska Alperna, som till exempel de i Sella Ronda, är den allra bästa flygplatsen Bolzano som ligger mitt i Alperna, men då detta är en väldigt liten flygplats finns det få flyg hit. Det är i stället Venedigs flygplats Marco Polo som är den primära flygplatsen att flyga till då det finns gott om direktflyg hit, men även Veronas flygplats är lämplig om man kan hitta flyg hit.

Det går även utmärkt att flyga till österrikiska Innsbruck. Härifrån är det mellan 2 och 3 timmars transfer till Dolomiti Superski-området och alla dess skidorter.

Bila ner till Italien

Många väljer att bila ner till Alperna för att undvika dyrt flyg och som bonus enkelt få med sig all sin utrustning. Att bila ner till italienska Alperna från Sverige är så klart fullt möjligt men det är inget man normalt sett gör på en dag, om man nu inte bor i södra Sverige och kan växla förare under resan ner. Med bensin, en eventuell natts boende på vägen och diverse vägtullar, broavgifter och kostnad för färja kan kostnaden sticka i väg. Men om man är man en hel familj som ska ner så lönar det sig ofta med bil rent ekonomiskt, men man ska tänka på att man får offra en hel del tid på bilåkande också.

Så hur lång tid tar det då att bila från Sverige ner till italienska Alperna? Om man siktar in sig på de östra delarna, det vill säga mitten av de norra delarna av Italien, så tar det cirka 15 till 16 timmar att nå skidorter som Livigno eller skidorterna som tillhör Dolomiti Superski-området. Samma skidorter tar cirka 18 till 19 timmar från Göteborg och från Stockholm runt 21 till 22 timmar.

Vill man ta sig till de västra delarna av italienska Alperna, för att nå skidorter som Breuil-Cervinia, Champoluc eller Courmayeur är det 16 till 18 timmar från Malmö, runt 20 timmar från Göteborg och 23 till 24 timmar från Stockholm.

Observera att ovanstående angivelser av körtid är baserat på effektiv körtid, så med raster blir den totala bilresan naturligtvis tidsmässigt längre. Vi har också bara gett exempel på körtid från de största städerna i Sverige men det bör ge er en idé om hur mycket tid ni måste lägga på eller dra av från er egen hemstad.

Prisnivå i italienska Alperna

Av alla de fyra stora alpländerna räknas Italien som det billigaste landet, åtminstone när det gäller mat och dryck. Men självklart när vi pratar om byar i Alperna så är priserna högre än i en vanlig italiensk by.

Om man tar priset på pizza som exempel så kostar de ofta en bit under 10 euro, vilket för att vara på en skidort i Europa så klart är väldigt billigt. Annan mat på en normal restaurang är dock ofta ungefär samma som i andra länder. När det gäller dryck som öl så kostar en pint i regel runt 5 euro, det vill säga billigt för oss svenskar.

När det gäller skiduthyrning är priserna i Italien ungefär samma som i andra länder, räkna med mellan 150 till 200 euro för en veckas hyra för skidor, pjäxor och hjälm.

Snittpriset för ett liftkort i italienska Alperna är 662 kronor, vilket får räknas som ganska standard i Alperna. Billigaste liftkortet för en dags skidåkning hittar ni i Macugnaga där det kostar 343 kronor, medan det dyraste finns i Breuil-Cervinia och priset där är 1259 kronor.

Intressanta maträtter i de italienska Alperna

Den italienska maten behöver ingen större introduktion, alla känner vi till och älskar pizza och pasta. Då detta är dessa maträtters hemland så ska man självklart prova på dem här också, det är nästan garanterat ingen som blir besviken över det, men det finns så klart även andra lokala maträtter att prova. Här är några av de lokala specialiteterna ni bör prova på om ni befinner er på skidsemester i de italienska Alperna.

  • Fonduta valdostana är helt enkel fondue, men här gjord på den lokala osten Fontina som bas, mixad med ägg och grädde. Perfekt energirik måltid efter en tuff dag i backarna.
  • Canederli är det italienska namnet för Knödel, och även om det inte är en specifik italiensk rätt är den väldigt populär även i norra Italien, framför allt runt omkring Dolomiterna.
  • Polenta concia är en specialitet i området runt Aosta-dalen. Polenta görs på majsmjöl. Varianten här är krämigare än normalt då den även innehåller smält ost, i regel den lokala Fontina-osten.
  • Strudel di mele är helt enkelt Apfelstrudel som serveras mycket i Südtirol (Södra Tyrolen), det vill säga den delen av Tyrolen som ligger i Italien. Primärt förknippas denna efterrätt med Österrike och Tyskland, men tack vare Südtirols närhet till Österrike, och kanske även för att denna region en gång i tiden tillhörde Österrike, gör att den är väldigt populär även här.

Karta Italien