Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Schweiz

Schweiziska alperna erbjuder skidåkning på höga höjder och med snö som vi inte kan få här uppe i Norden och därför har Schweiz alltid varit ett populärt resmål för skidsemester för svenskar. Visst är Schweiz inte det billigaste landet för en skidresa, och detta speciellt i alpbyarna, men den rikliga mängden med snö och de goda möjligheterna till offpiståkning är bara ett par av anledningarna som väger upp detta.

Den normala skidsäsongen i Schweiz sträcker sig från mitten av december till slutet av mars, men många skidorter har även öppet en bit in i april. I Zermatt finns även glaciären Theodul som gör att de även har sommarskidåkning och därmed har skidåkning tillgänglig året om.

De bästa skidorterna i Schweiz

Schweiz har gott om fantastiska skidorter i världsklass och de har också några av de mest exklusiva skidorterna i världen. Här är några av de mest kända och populäraste skidorterna att åka på skidsemester till.

 • Zermatt ligger södra Schweiz på nära gränsen till Italien i skuggan av den välkända toppen Matterhorn och räknas som en av de mest snösäkra skidorterna i Alperna.
 • Verbier är känd för sin fina offpistskidåkning och utmanande backar och har skidåkning på över 3000 meters höjd, vilket även gör denna klassiska skidort väldigt snösäker.
 • En annan skidort som ligger på hög höjd är Saas-Fee, här finns skidåkning ända upp på 3600 meters höjd. Denna vackra skidort är också känd för sina många soltimmar.
 • Det finns gott om bra skidorter för att åka offpist i Schweiz men frågan är om inte Engelberg är den som är allra mest känt för det. Pudersnö, höga fallhöjder och massvis med snö är vad man brukar förknippa denna skidort med.
 • Om man tänker på lyxig skidsemester är det ofta St. Moritz som dyker upp i tankarna. Denna skidort betraktas som världens äldsta och här finns flera olika skidområden att utforska.
 • Mürren förknippas även den med lyx och flärd och anses dessutom vara en av världens romantiska skidorter, något som dess vackra vyer och bilfria centrum bidrar till.
 • Även Davos tillhör det lyxigare segmentet och då detta är en stad och ingen liten alpby finns här mer att göra utanför backarna än normalt. Här finns flera skidområden att upptäcka som alla ligger runt omkring Davos.
 • Andermatt är en mindre men välkänd skidort. Som så många andra schweiziska skidorter förknippas Andermatt med fantastisk offpistskidåkning och denna mysiga lilla by är väl värd ett besök.

Ytterligare skidorter i de schweiziska Alperna som kanske inte är lika välkända som de ovan men är väl värda att upptäcka är till exempel Arosa, Crans Montana, Lenzerheide och Wengen.

De största skidområdena i Schweiz

I likhet med sina grannländer finns det även i Schweiz många stora skidområden där ett flertal skidorter kopplas samman.

Det mest kända är utan tvekan Les Portes du Soleil. Detta gigantiska skidområde som räknas som världens största erbjuder hela 650 kilometer preparade backar för skidåkning och sträcker sig över franska gränsen. Av de totalt 12 skidorter som ingår i området är fyra av dem schweiziska, bland annat Champery och Morgins.

Det största renodlade schweiziska skidområdet är 4 Vallées, det vill säga "De fyra dalarna" och totalt finns här över 400 kilometer skidåkning. Verbier ingår i detta område tillsammans med mindre kända men mycket fina skidorterna Thyon les Collons och Veysonnaz, samt några till mindre byar.

Ytterligare ett känt skidområde är Jungfrau Region med över 200 kilometer backar, och här ingår Mürren och Wengen tillsammans med Lauterbrunnen och Grindelwald.

Paketresor till schweiziska Alperna

Nuförtiden anordnas tyvärr inte så många paketresor till Schweiz och mycket beror så klart på den höga prisnivån här. Men om man väljer en färdigpaketerad resa så behöver inte skidresan bli så mycket dyrare än till de andra alpländerna då de dyrare delarna av resan; det vill säga boende, resan ner, transfer samt eventuellt liftkort och frukost redan ingår. Detta är de skidorter i Schweiz ni kan boka paketresa till från Sverige just nu:

Flyg till de schweiziska Alperna

Schweiz har två större flygplatser med gott om direktflyg från Sverige. Den allra största är flygplatsen i Genève, men även om den ligger i Schweiz flyger man primärt hit när man ska på skidresa till någon av skidorterna i de norra delarna av de franska Alperna. Det är dock även hit man flyger för att nå de mest västra skidorterna i Schweiz, till exempel de som ingår i skidområdet Les Portes du Soleil. Även skidområdet 4 Vallées nås på runt två timmar från Genève.

Vill man åka till på skidresa till någon av skidorterna som ligger mer österut är det Zürich man primärt flyger till. Härifrån når man till exempel Engelberg med bil på drygt en timme, och på runt två timmar så når man skidorterna som ingår i Jungfrau Region.

Två andra flygplatser i Schweiz, som egentligen ligger bättre till än både Genève och Zürich, är Bern och Lugano men tyvärr så finns det sällan direktflyg hit från Sverige.

Det finns även möjlighet att flyga till Milano för att nå vissa av de sydligaste skidorterna i Schweiz. Som exempel så kan man flyga till Bergamos flygplats Orio Al Serio för att nå St. Moritz med bil på strax under tre timmar, och flyger man till flygplatsen Malpensa så tar man sig till Zermatt och Saas-Fee på ungefär samma tid.

Resa ner till schweiziska Alperna med bil

Det går så klart också utmärkt att bila ner till schweiziska Alperna. Snabbaste vägen går alltid genom Tyskland via vägarna A1, A7 och slutligen A5 tills man korsar gränsen och når Basel, och därifrån tar man lite olika vägar beroende på vilken skidort man ska till.

Från Malmö når man i princip alla skidorter i Schweiz på 14 till 16 timmar effektiv körtid. Från Göteborg på cirka 17 till 19 timmar och från Stockholm får man räkna med att köra mellan 20 och 22 timmar. Med raster får man lägga på några timmar på restiden och troligtvis behövs en övernattning någonstans på vägen.

Hur mycket kostar det i de schweiziska Alperna?

Av alla de fyra alpländerna är Schweiz klart dyrast, vilket inte är så oväntat då Schweiz tillsammans med Norge är de dyraste länderna i Europa. En stor öl kostar här närmare eller till och med mer än 10 euro och en pizza kostar runt 20 euro. Generellt sett så är maten cirka 25 till 50 procent dyrare på en restaurang här jämfört med Sverige och Schweiz grannländer.

Även liftkorten är dyrare i Schweiz. I snitt kostar ett liftkort för en dag 870 kronor här. Skidorten med billigast liftkort är Amden-Arvenbüel där en dags liftkort kostar 457 kronor, och dyrast är det i Zermatt där man får betala hela 1239 kronor för en dags tillgång till liftarna.

Att hyra skidutrustning är ungefär 25 procent dyrare i Schweiz jämfört med grannländerna. För hyra av skidor, pjäxor och hjälm för ett mellanpaket i en vecka får man i regel betala mellan 200 och 250 CHF (ungefär samma i euro), och på de dyrare skidorterna kan det vara ytterligare lite dyrare.

Mat i världsklass på i de schweiziska skidorterna

Man kanske inte tänker på högklassig mat i första hand när man tänker på Schweiz men faktum är att några av de absolut bästa skidorterna i Alperna när det handlar om högklassiga restauranger finns i Schweiz. I vår lista över de 13 främsta skidorterna i Alperna för foodies är fyra av dem schweiziska, och St. Moritz placerar sig på andra plats.

Men är man i Schweiz ska man självklart även prova på den lokala schweiziska maten, och här är några specialiteter som ni bör äta under er skidsemester här:

 • Fondue är såklart den självklaraste rätten då det är det första man tänker på när man tänker på schweizisk mat. Som alla vet är detta smält ost i en gryta som man doppar bröd i med en liten pinne. Fondue kan tillagas med olika typer av ostar, men det är vanligast att använda den lokala osten Gruyère.
 • En annan välkänd schweizisk maträtt är Rösti som är riven potatis som formas till plättar och steks. Ibland tillagas den utan någon ytterligare ingredients, och ibland tillsätter man till exempel bacon, ost och lök eller någon annan typ av grönsak.
 • Ytterligare en rätt för ostälskare är Raclette, något som är typiskt för regionen Valais. Detta är smält ost som servas tillsammans med ugnsbakad potatis, inlagd gurka och ofta serveras även diverse charkuterier till detta.
 • Älplermagronen är en typ av gratinerad pasta som förutom pasta även innehåller potatis, ost (så klart), grädde och lök och den serveras tillsammans med en äppelkompott. Detta låter som en lustig kombination av ingredienser men denna rätt väldigt god och bör provas om ni hittar den på menyn.
 • Müsli. Ja, det är faktiskt en schweizisk "uppfinning" och den skapades av en doktor vid namn Maximilian Bircher-Benner som en hälsosam maträtt för sina patienter för drygt hundra år sedan. I Schweiz säger man därför ibland Birchermüesli och den består traditionellt sett av äpple, nötter, havregryn samt citronjuice och grädde.
 • Schweiz är känt, tillsammans med Belgien, som världens bästa chokladtillverkare och självklart ska man äta choklad när man är här. Visst kan man köpa schweizisk choklad över hela världen men förmodligen hittar ni en lokal chokladtillverkare på er skidort, så missa inte att prova deras choklad när ni är där.

Karta Schweiz