Vilket sökalternativ passar mig?

Skidresor
skidresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra skidresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Lågpriskalendern
Skidresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för skidresor för en snabb överblick när de billigaste skidresorna finns tillgängliga.
Sök flyg & hotell
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och skidresor i en och samma sökning.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.
Davos är en schweizisk stad som de flesta känner till namnet på och det är primärt av två anledningar. Dels är staden värd för World Economic Forum (förkortas WEF) som hålls i slutet av januari varje år, och detta är ett ekonomiskt forum som samlar hela världens finansiella elit och politiskt inflytelserika personer. Den andra anledningen är skidåkningen som finns runt om staden. Vad kanske inte många vet är också att Davos är Europas högsta stad på 1560 meters höjd över havet.

Skidorten är en av världens äldsta och har en historia med skidturism som går ända tillbaka till slutet av 1800-talet, även om den första skidliften byggdes först 1924. Under 1930-talet utökades antalet liftar och backar och skidåkare började på allvar göra Davos till en destination för skidsemester under den eran. Efter andra världskriget fortsatte utbyggnaden under flera decennier och blev den stora skidort som man är idag.

Flera olika skidområden runt staden

En viktig skillnad mellan Davos och de flesta andra skidorter är att detta är en riktig stad, även om det är en liten stad med drygt 10 000 invånare. I vissa fall har en stad ett större skidområde kopplad till sig, men i fallet med Davos är det flera olika skidområden i och runt omkring Davos. Detta är något som gör Davos extra intressant för de som vill variera sig lite och prova på olika områden under olika dagar under skidsemestern.

Det är fullt möjligt att det går att köpa liftkort som gäller för alla backar runt Davos, och detta mer omfattande liftkort är något dyrare än att köpa per område. Om man planerar att åka skidor i flera dagar kan det mycket väl vara värt att köpa det mer omfattande liftkortet, för flexibilitetens skull om inte annat.

Skidområdet Parsenn

Det största av alla skidområden i Davos är Parsenn, och detta skidområde ligger också i staden, inte långt från tågstationen Davos Dorf i de norra delarna. Åker man på skidsemester till Davos är det i regel här man påbörjar semesterns skidåkning. I området Parsenn finns 100 kilometer backar och 18 liftar där högsta punkten finns ända uppe på 2844 meter, så många som bor i närheten av detta skidområde tenderar att förlägga all sin skidåkning här. Här finns dessutom gott om mer avancerade backar, runt 20% av dem är svarta och 60% röda, så detta område är även det som är mest uppskattat av de mer vana skidåkarna.

Parsenn är också löst sammankopplat med det lilla skidområdet Madrisa som ligger i grannbyn Klosters strax norr om Davos. Om man påbörjar sin skidåkning i Parsenn kan man alltid avsluta dagen i Klosters och ta tåget tillbaka till Davos därifrån.

Skidområdet Jakobshorn

Även skidområdet Jakobshorn ligger i staden Davos, i de södra delarna av staden, med startpunkt bara ett par stenkast från tågstationen Davos Platz. Jakobshorn har enklare skidåkning än Parsenn och det är därför populärare bland nybörjare och de som känner sig mer bekväma med enklare skidåkning. Totalt finns drygt 40 kilometer pister och 13 liftar här.

Något annat som Jakobshorn kan erbjuda är JatzPark som är en snowpark för de som gillar freestyle-åkning. Denna snowpark ligger på nästan 2500 meters och är på grund av sin höga höjd en av de mer snösäkra snowparkerna man hittar i Alperna. Parken är anpassad för att passa både nybörjare och rutinerade skidåkare.

Skidområdet Rinerhorn

Drygt tio minuter med tåg söderut från Davos ligger skidområdet Rinerhorn. Detta område är förvisso mer intressant än Jakobshorn, speciellt för mer avancerade skidåkare, men för många är det inte värt resan hit då Parsenn är större. Här finns över 50 kilometer backar, varav 70% är röda eller svarta, och det finns sju liftar. Är man i Davos en hel vecka och vill få lite variation från områdena som ligger i Davos är det absolut värt att lägga en dags skidåkning här.

Freeride-området Pischa

Öster om Davos finns området Pischa. Här finns enbart en lift upp och inga pistade backar, allt är skapat för freeride-åkare. Eftersom det är få familjer och barn som åker hit är detta område mycket lugnare, och för avancerade åkare är detta ett drömområde som måste besökas om ni åker till Davos på skidresa, om detta är den typ av skidåkning man gillar förstås. Det finns bussar från Davos Dorf tågstation till Pischa med en restid på under 10 minuter.

Fler skidområden runt Davos

Det ska även nämnas att utöver de skidområdena ovan finns det ytterligare några mindre skidområden/skidbackar i nära anslutning till eller nära Davos, men det är primärt de vi listar här som är stora nog för att vara intressanta.

Mer än bara skidåkning utför

Utöver de goda möjligheterna till skidåkning utför hittar ni även goda möjligheter för längdskidåkning. Runt Davos finns över 100 kilometer preparerade spår och man räknas som en av de skidorter i Alperna med bäst förutsättningar för längdskidåkning.

En annan typ av motion man kan ägna sig åt här är hiking. Dels finns det en hel del preparerade stigar på vintern, och man kan även hyra snöskor för att ge sig ut på egna äventyr där ingen annan gått.

Är man intresserad av ishockey så är Davos absolut av intresse. Här spelas Spengler Cup i december varje år, och det är faktiskt världens äldsta ishockeyturnering som spelades för första gången 1923. Lagen som deltar är alltid HC Davos (så klart) och ytterligare fem inbjudna lag. Det är inte bara klubblag som deltar, Kanadas landslag (utan NHL proffs) deltar även varje år nuförtiden. Färjestad är det enda svenska lag som vunnit cupen, de gjorde det två år i rad 1993 och 1994.

En skidort med lite lyxkänsla

Med tanke på den lyx som finfolket från finansvärlden kräver när de besöker World Economic Forum så det inte så oväntat att Davos kan erbjuda en del lyx. Här finns flera femstjärniga hotell och ett antal finare restauranger, men skidorten har ändå inte samma lyxstämpel som andra kända schweiziska skidorter som till exempel St. Mortiz, Gstaad och även Arosa och Zermatt.

Om ni vill bo med klass på er skidsemester i Davos är de bästa femstjärniga hotellen ni hittar Hotel Flüela Davos och Precise Tale Seehof Davos som ligger centralt i stadskärnan, och dessutom finns AlpenGold Hotel Davos som ligger precis utanför stadskärnan i norra Davos.

Så här tar du dig bäst till Davos

Snabbaste sättet att ta sig till Davos är att flyga till Zürich. Därifrån finns det flera olika sätt att ta sig vidare till skidorten. Förutom de vanliga alternativen med transfer och hyrbil kan man åka tåg till Davos från Zürich, men räkna med ett eller två byten och en tågresa på minimum 2,5 timme. Hyr ni bil eller bokar transfer är körtiden cirka två timmar.

Även Innsbruck i Österrike fungerar utmärkt att flyga till. Med hyrbil tar ni er till Davos på cirka 2,5 timme, men det går faktiskt att åka tåg även härifrån. Restiden för det är dock längre, i regel runt 4 timmar, och det kommer garanterat krävas minst två byten.

För er som vill bila ner till Davos så tar det cirka 14 timmar från Malmö, 17 timmar från Göteborg och drygt 20 timmar från Stockholm. Alla dessa tidsuppskattningar är effektiv körtid, så med raster och färjor blir det några timmar till i total restid.

Vanliga frågor och svar

Läs svaret på 6 vanliga frågor som folk brukar ställa om Davos, bland annat:

Hyr skidutrustning

Är ni intresserade av att hyra er skidutrustning på plats i Davos? Hyr ni skidorna, pjäxorna eller er snowboard online kan ni spara ända upp till 50% av det normala uthyrningspriset.

Mer om skidhyra i Davos

Skidskolor

Hos oss hittar ni just nu 32 olika skidskolor och lektioner i Davos som ni kan boka via oss. Genom vårt samarbete med onlinespecialisten CheckYeti kan ni få gratis avbokning på mängder av olika lektioner och dessutom med möjlighet att få upp till 15% rabatt.

Boka skidskola i Davos här

Restauranger

Det finns 108 restauranger i Davos och 37 olika typer av kök, varav de mest populära är Europeiskt, Schweiziskt och Internationellt.

Hotell & boenden

Hos oss hittar ni totalt 178 hotell, lägenheter och stugor/hus i Davos.
69 boenden
Pris/natt från:
555 kr
9 boenden
Pris/natt från:
836 kr
67 boenden
Pris/natt från:
881 kr
30 boenden
Pris/natt från:
1373 kr
3 boenden
Pris/natt från:
3324 kr

Vi arrangerar skidresor till Davos