Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Var ska man åka på skidresa i Alperna i mars och i påsk?

Mars är alldeles runt hörnet och eftersom sportloven i Sverige, och även motsvarande lov i andra länder i Europa, är över blir priserna på skidresor till Alperna och hotell på skidorterna något billigare nu jämfört med februari. Men det är också sluttampen på vintern vilket gör att snön kan börja smälta bort på många av skidorterna så frågan blir då vart man ska åka för att "garanterat" få snö?
Snowboardåkare in action

Vi börjar med att referera till den brittiska tidningen Daily Mail nämner sju olika skidorter i olika alpländer där snötillgången normalt sett är bra i mars. Skidorterna de föreslår är Obergurgl och Obertauern i Österrike, Zermatt och Saas-Fee i Schweiz, Val Thorens och Tignes i Frankrike samt Breuil-Cervinia i italienska Alperna. Kollar man på nuvarande snödjupet och det historiska snödjupet i mars så ser man att dessa skidorter är fullgoda tips:

SkidortNuvarande snödjupHistoriskt genomsnittligt
snödjup i mars
Obergurgl186 cm131 cm
Obertauern 210 cm-
Zermatt 240 cm186 cm
Saas-Fee340 cm300 cm
Val Thorens200 cm247 cm
Tignes 380 cm277 cm
Breuil-Cervinia240 cm186 cm

Men även om dessa skidorter har fina mängder snö, och är historiskt sett snösäkra, är de långt ifrån ensamma om att ha god snötillgång i Alperna just nu. Faktum är att det trots de ökande temperaturerna i Europa ser det väldigt bra ut denna säsong, mycket tack vare de stora snöfallen i början av säsongen som fylldes på med mycket nederbörd i helgen som gick.

Mest snö just nu

Om vi tittar på övriga skidorter i Alperna än de nämnda är det utan tvekan i Frankrike som man hittar de största snömängderna just nu. Toppar listan gör Alpe d'Huez som har hela 480 cm snö, och skidsäsongen förväntas dessutom pågå fram till 21 april. Skidorterna som tillhör skidområdena Paradiski (med bland annat skidorterna Les Arcs och La Plagne) och Le Grand Massif (där bland annat Flaine ingår) har gott om snö, hela 420 centimeter, men det finns även gott om andra skidorter i Frankrike som har massvis med snö i backarna.

I andra länder är det schweiziska Flims / Laax som har mest snö med sina 412 centimeter och Lauchernalp har 379 centimeter snö. Även populära schweiziska skidorter som Engelberg, Verbier, Mürren och Zermatt har strax under 300 cm snö.

I Österrike är det Stubai Gletscher som ligger i topp med sina 385 centimeter snö, och populära skidorter som St. Anton, Lech / Zürs och Sölden har alla över 300 centimeter.

Även om Italien har mindre högsta snödjup än sina grannländer ser det mycket bra ut även där just nu. La Thuile toppar med hela 350 centimeter och Passo Tonale har fina 300 centimeter. Det finns även ett flertal populära skidorter med över 200 centimeter snö som till exempel Sauze d'Oulx och Sestriere.

Med andra ord, som det ser ut just nu verkar det knappast bli några problem med snö denna mars-säsong i Alperna. Tänkt dessutom på att påsken är tidigt i år, sista helgen i mars med skärtorsdagen redan den 28 mars, och med största sannolikhet lär det inte vara några problem att hitta skidorter med snö då heller vilket gör denna påsk optimal för en sista skidsemester för säsongen. Hela listan med nuvarande snödjup på alla skidorter, även utanför Alperna, hittar ni här.

Mest snö historiskt senaste fem åren

För de som är lite oroliga att snön nu ska börja smälta bort och litar på statistik kan det vara värt att titta på de skidorterna som har historiskt mest snö under mars, och där ser topp tio listan när det gäller genomsnittligt snödjup de senaste fem säsongerna ut enligt följande:

SkidortHistoriskt genomsnittligt
snödjup i mars
Nuvarande snödjup
Engelberg383 cm297 cm
Andermatt357 cm190 cm
Stubai Gletscher324 cm385 cm
Lauchernalp321 cm379 cm
Kaunertal303 cm380 cm
Sölden301 cm341 cm
Saas-Fee300 cm340 cm
Sella Nevea295 cm300 cm
Le Grand Massif (inklusive Flaine,
Morillon och Samoëns)
292 cm420 cm
Les Arcs291 cm420 cm

Om ni planerar att åka till en annan skidort i Alperna, eller någon av våra svenska skidorter eller någon annan populär skidort i hela världen helt enkelt, hittar ni det historiska genomsnittliga snödjupet för de senaste fem säsongerna för alla skidorter här.