Sök och boka

Alperna

Reseguide till Alperna

Alperna är en bergskedja i centrala Europa. Den sträcker sig från Frankrikes västra delar, in över norra Italien, och sedan in mot Schweiz och Österrike. Även Tyskland, Liechtenstein och Slovenien har landområden inom vad som klassificeras som Alperna.

Till Alperna åker vi på semester året om, om vintern för att åka skidor och snowboard och om sommaren för att vandra, andas frisk alpluft och njuta av den vackra naturen och den goda maten.

Det finns mängder av skidorter i Alperna. De flesta ligger i Frankrike, Schweiz, Österrike och Italien.

Alperna har mycket högre toppar än vad vi har i Skandinavien/Norden, vilket skapar helt andra förutsättningar för skidåkning. Det finns ett antal toppar på över 4 000 meter och ett stort antal upp till 4 000 meter. I dalgångarna runt bergstopparna ligger pittoreska alpbyar, också dessa på en hög höjd över havet.

Merparten av orterna ligger på minst 1 000 meter ö.h. Detta skapar fantastiska möjligheter för oss skidåkare. När snön börjar falla på höstkanten så ligger den alltid kvar på hög höjd (och på toppen av många berg och glaciärer smälter den aldrig) och snön packas på allt eftersom. Ett snödjup på ett par meter i backarna är inte ovanligt i Alperna.

Vad som också karakteriserar skidåkningen i Alperna är de långa backarna och den höga fallhöjden. Våra nordiska fjäll känns som små kullar i jämförelse. Du kan åka upp med kabinbanan till ett par tusen meters höjd och sedan stå på i flera kilometer innan du är nere i dalen igen. Den första skidresan till Alperna är en otrolig upplevelse och du vill bara åka dit igen, igen och igen.

Exempel på skidorter i Alperna:


Skidorter i Frankrike


Skidorter i Italien


Skidorter i Schweiz


Skidorter i Österrike