Vilket sökalternativ passar mig?

Skidresor
skidresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra skidresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Lågpriskalendern
Skidresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för skidresor för en snabb överblick när de billigaste skidresorna finns tillgängliga.
Sök flyg & hotell
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och skidresor i en och samma sökning.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Var ska man åka skidor på södra halvklotet

När skidsäsongen i Alperna och övriga skidorter på den norra delen av halvklotet är över och sommaren närmar sig, måste man då vänta tills nästa vinter för att åka skidor? Självklart inte, när det blir vår och sommar här så blir det höst och vinter på södra halvklotet och det är nu hög tid att planera sin resa för de som vill upptäcka skidåkningen där.

Att skidåkningen är bättre i Alperna, USA och Kanada, Japan och självklart även i våra skandinaviska fjäll råder det ingen tvekan om, och visst måste man åka långt för att nå skidåkningen på södra halvklotet, men man kan med fördel kombinera en långväga resa dit med finfin skidåkning.

De flesta skidorter på det södra halvklotet öppnar någon gång i juni, och vissa i början av juli, och avslutas normalt i oktober, beroende på snötillgång så klart. Normalt sett är det juli och första halvan av augusti som snötillgången är som bäst.

Så var kan man åka och vad finns att upptäcka på det södra halvklotet? Låt oss utforska länderna och dess bästa skidorter.

Bästa skidorterna på södra halvklotet

När det handlar om skidåkning på det södra halvklotet är det primärt fyra olika länder det handlar om: Australien, Nya Zeeland, Argentina och Chile. Det finns även skidorter i södra Afrika i Sydafrika och Lesotho, men dit åker man primärt för att det är en kul grej, knappast för att uppleva bra skidåkning och dessutom är snötillgången minst sagt opålitlig och de är ofta stängda hela säsongen.

Vi börjar vår resa österut och tittar först på skidorterna i Australien och Nya Zeeland och tittar sedan närmare på de bästa skidorterna i Sydamerika.

Bästa skidorterna i Australien

Det är i Australien ni hittar några av de största skidorna med mest backar och flest liftar. Alla skidorter här ligger i sydöstra delarna vilket är en fördel då de alla har (relativ) närhet till storstäderna Melbourne och Canberra. Har man Sydney som startpunkt så rekommenderas flyg till Melbourne och Canberra då avstånden alltid är långa i Australien.
Skidåkare på skidorten Perisher

Största skidorten i Australien, och även på hela södra halvklotet, är Perisher Blue (eller bara Perisher) och här finns hela 48 liftar och runt 65 kilometer pistade backar. Perisher anses dessutom som en relativt snösäker skidort som ofta har en bit över 100 centimeter snö. Närmaste större staden är Canberra och det tar ungefär 2,5 timme med bil därifrån.

En annan skidort som man tar sig till enkelt från Canberra på 2,5 timme är Thredbo. Här finns förvisso bra mycket färre liftar jämfört med Perisher, närmare bestämt 15 stycken, men man har över 50 kilometer backar så det finns mycket skidåkning att upptäcka även här. Här finns också den högsta skidåkningen i Australien, 2037 meter över havet, samt den högsta fallhöjden på 672 meters.

Mount Buller är en annan populär skidort som har den stora fördelen att den "endast" ligger 3,5 timme med bil från Melbourne. Här finns 21 liftar och närmare 50 kilometer backar, och det är också den skidorten i Australien som har mest kilometer svarta backar och även en bra mängd med röda backar.

Mount Hotham ligger även den relativt nära Melbourne, cirka 4,5 timmes bilfärd, och är känd för att ha den mest utmanande skidåkningen i Australien. Här finns 30 kilometer backar och 14 liftar. Mount Hotham är speciell då själva byn ligger ovanför backarna vilket gör att utsikten från byn ner över berget och skidbackarna är spektakulär.

Slutligen ska även Falls Creek nämnas som en av skidorterna att besöka i Australien. Även denna skidort nås enklast från Melbourne, även om det tar nästan 5 timmar att bila hit. Totalt finns nästan 50 kilometer pister och man har 15 skidliftar. Denna skidort är också den bästa för längdskidåkning i Australien med runt 70 kilometer spår.

Bästa skidorterna i Nya Zeeland

Att åka till Nya Zeeland är en lång resa men fördelen här är att det är något billigare att åka skidor här jämfört med Australien, och dessutom hittar man bättre offpist skidåkning här. Södra ön, som helt enkelt kallas South Island eller Te Waipounamu på maori, har flest skidorter men även den norra ön har ett par fina alternativ.

Norra ön

På norra ön hittar ni skidorten med flest liftar och mest skidåkning i Nya Zeeland, Whakapapa på berget Mount Ruapehu, som har 44 kilometer pister samt 12 liftar. Detta anses som en mycket familjevänlig skidort och är även mycket känd för att stora delar av inspelningarna för Sagan Om Ringen gjordes här. Från Auckland tar det cirka 4,5 med bil hit.

Med väldigt kort avstånd fågelvägen från Whakapapa hittar ni skidorten Turoa, även den ligger på berget Mount Ruapehu. Trots att det bara är några kilometer mellan skidorterna tar det en dryg timme med bil att åka mellan dem då man måste åka nedför berget och upp en annan väg. Turoa har Nya Zeelands högsta fallhöjd bland alla större skidorter, 722 meter, även om det bara är marginellt högre än Whakapapa (720 meter). Totalt finns här 30 kilometer skidåkning och 8 liftar.

Södra ön

På södra ön finns det som sagt fler skidorter av större storlek och de tre största är ganska lika i storlek.

På norra sidan av ön hittar ni skidorten Mount Hutt som har södra öns högsta skidåkning på 2086 meter. En annan stor fördel med denna skidort är också att den bara ligger 1,5 timmes bilfärd från södra öns största stad Christchurch. Den höga höjden gör att Mount Hutt är en relativt snösäker skidort. Förutom 40 kilometer backar är det även den enda större skidorten i Nya Zeeland som erbjuder heli-ski, och har dessutom fina offpist-möjligheter.

Längre söderut på ön hittar ni Cardrona som är en mycket familjevänlig skidort med 40 kilometer backar och 8 liftar. Även om den är familjevänlig finns det passande skidåkning här för alla då den har gott om både röda och svarta backar.
Vyer på skidorten Coronet Peak

En knapp timme med bil söderut från Cardrona finns skidorten Coronet Peak, och även här finns runt 40 kilometer pister och 8 liftar. Denna skidort anses allmänt som den mest populära skidorten på den södra ön, och det kan därmed också vara ganska mycket skidåkare här.

Och fortsätter vi ytterligare en halvtimme söderut med bil hittar vi skidorten The Remarkables. Även om den är mindre än de två tidigare så finns här ändå 20 kilometer backar av olika nivåer och sju liftar. Denna skidort är speciellt känd för sina fantastiska vyer.

Alla de tre sistnämnda skidorterna ligger i närheten av den lilla staden Queenstown som är världskänd som ett äventyrsmecka. Det var bland annat här bungyjump uppfanns och då den ligger vid sjön Lake Wakatipu med fantastiska omgivande berg finns här både äventyrssporter på vatten och i berg. Då denna lilla stad är en stor turistattraktion på grund av detta har den både gott om hotell och en egen flygplats, något som gör att det är lätt att flyga hit och sedan nå både Coronet Peak och The Remarkables på 20 minuter med bil, och Cardrona på under en timme. Med andra ord så är Queenstown ett perfekt basläger för att upptäcka alla dessa skidorter, och dessutom finns gott om andra aktiviteter att ägna sig åt för de som inte vill åka skidor.

Bästa skidorterna i Argentina

I Argentina hittar ni alla skidorter i den västra delen av landet, i bergskedjan Anderna, mer eller mindre på gränsen till Chile. Själva skidåkningen är mycket billig här med svenska mått sett, som exempel ligger ett liftkort för en dag på endast mellan 200 och 450 kronor.

Den största skidorten i Argentina heter Cerro Catedral, men är även känt som Catedral Alta Patagonia som själva skidområdet kallas. Med sina 29 liftar och hela 120 kilometer backar är skidorten inte bara störst i Argentina utan hela Sydamerika. Detta är en mycket modern skidort och är mycket välbesökt, vilket gör att det kan bli lite väl mycket folk och långa liftköer ibland.

En annan känd och mycket populär skidort är Las Leñas. Denna skidort har Argentinas högsta skidåkning (av alla större skidorter i alla fall), med backar ända upp på 3430 meter, och man har en imponerande fallhöjd på 1230 meter. Här hittar man också den bästa offpist- och freeride skidåkningen och den är även beryktad för sin livliga afterski. Totalt finns här 15 liftar och över 50 kilometer pistade backar, och utöver det en massa fina nedfarter offpist.
Skidåkare, lift och skyltar i Chapelco

Skidområdet Chapelco är också väldigt populärt, och vi säger skidområde snarare än skidort då det inte finns någon by här, i stället får man bo i staden San Martín de los Andes som ligger cirka en halvtimmes resa bort. Anläggningen är nyligen moderniserad och har därför det dyraste liftkortet i Argentina, även om runt 450 kronor per dag kanske inte är något som skrämmer bort svenskar.

Den sista skidorten vi vill nämna är Cerro Castor som faktiskt är världens mest sydliga skidort. Det är en relativt ung skidort, skapad så sent som 1999, och den anses också som mycket modern. Även om högsta punkten på 958 meter inte är så imponerande gör dess sydliga läge att det i regel finns gott om snö här. Här finns idag 13 liftar och närmare 30 kilometer backar.

Bästa skidorterna i Chile

Även i Chile så hittar man, inte så överraskande kanske, alla skidorter i Anderna, och i Chiles fall på östra sidan mot gränsen mot Argentina. Liftkorten i Chile är dyrare än i Argentina men något lägre än europeiska priser. Det finns det flera skidorter som erbjuder heli-ski här och flera av skidorterna har skidåkning på en bra bit över 3000 meter.

Chiles största skidort heter El Colorado och här finns 23 liftar och runt 50 kilometer backar med blandad svårighet. El Colorado ligger endast 1,5 timme med bil från huvudstaden Santiago och är därför välbesökt, framför allt på grund av att det finns gott om enklare backar här vilket gör det populärt även för nybörjare och familjer. Själva byn ligger på hela 2350 meters höjd och högsta nedfarten på nästan 3500 meter.
Magnifika vyer från Valle Nevado

Två andra skidorter som endast ligger 1,5 timme från Santiago är Valle Nevado och La Parva. Valle Nevado är den större av de två och har 17 liftar och 40 kilometer pister. Precis som El Colorado ligger dessa båda skidorter på väldigt hög höjd, men skillnadenen mot El Colorado är att båda dessa har mer avancerade backar och båda har heli-ski möjligheter.

Största skidorten som inte ligger i trakterna kring Santiago-området och mer söderut är Nevados de Chillán. Det som är speciellt med denna skidort är att den ligger på den aktiva vulkanen Chillán. Här finns gott om offpist-möjligheter men även 35 kilometer pistad terräng, och här finns totalt 14 liftar. Även om det finns möjligheter att bo vid skidområdet är det många som väljer att bo i byn Las Trancas som ligger endast dryga fem kilometer bort från skidområdet.

Avslutningsvis

Även om inte södra halvklotet kan erbjuda lika bra skidåkning som vi är bortskämda med i Alperna finns det gott om fullgoda skidorter även här. Visst, resan är lång men man får möjlighet att upptäcka andra miljöer, nya bergskedjor och en annorlunda kultur, och självklart spelar faktumet att det finns tillgång till skidåkning här även när det är sommar i Sverige in. Så för er som har abstinens efter skidåkning under sommarhalvåret, och tiden som krävs för att resa långt, boka in en resa och upptäck vad det södra halvklotets skidorter har att erbjuda.