Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Alperna vs Klippiga bergen - en jämförelse

För de inbitna skidåkare som haft möjligheten att resa runt en del i världen och åkt skidor är det svårt att välja en favorit mellan de majestätiska Alperna i Europa och de hisnande Klippiga bergen i Nordamerika. Båda regionerna har många världskända skiddestinationer, var och en med sin unika charm och utbud. Här kommer vi att titta närmare på skillnaderna mellan skidåkningen i Alperna och Klippiga bergen, och utforska landskapen, kulturen och skidupplevelserna som skiljer dessa två ikoniska bergskedjor åt.
Vy runt Whistler, Kanada

De två bergskedjorna

Klippiga bergen i Nordamerika, som på engelska heter Rocky Mountains och har smeknamnet "The Rockies", sträcker sig från västra delarna av Kanada ner genom de västra delarna av USA. I norr börjar bergskedjan i kanadensiska British Colombia, går söderut via Alberta och in i USA i Montana och Idaho, för att fortsätta ned genom Wyoming och Colorado och slutligen in i New Mexico. Högsta punkten i Klippiga bergen är Mount Elbert i Colorado på dryga 4 400 meters höjd.

Huvuddelarna av Alperna sträcker sig från sydöstra delarna av Frankrike genom Schweiz, Italien och Österrike. Även södra delarna av Tyskland och de norra delarna av Slovenien är en del av Alperna. Vidare ligger den lilla bergsnationen Liechtenstein helt inbäddad i Alperna, och faktum är att även Monaco räknas som en del av Alperna. Högsta punkten i Alperna är Mont Blanc, och även om själva Mont Blanc-massivet ligger Frankrike, Italien och Schweiz finns den högsta toppen på gränsen mellan Frankrike och Italien.

Terräng och vyer: Vidsträckta vyer vs taggiga toppar

Klippiga bergen är kända för sina storslagna vyer och vidsträckta terräng med bergstoppar som kan skådas i fjärran, något som kan skapa närmast en känsla av ensamhet. Skidorterna i Klippiga bergen, som inkluderar världskända skidorter som Whistler, Aspen, Vail och Jackson Hole, erbjuder stora områden med pister, utmanande skålar och spännande trädskidåkning. De högsta områdena i Klippiga bergen kan nå höga höjder, med toppar som ofta överstiger 3 600 meter, vilket ger skidåkare en oöverträffad känsla av höjd.
Zermatt och Matterhorn

Alperna kännetecknas av dramatiska, taggiga toppar som tränger igenom himlen och skapar en känsla av storslagen skönhet, med den kända toppar som den ikoniska Matterhorn i Schweiz och redan nämnda Mont Blanc. Skidorter som till exempel Zermatt, Breuil-Cervinia, Chamonix och St. Anton erbjuder en blandning av branta nedfarter, charmiga alpbyar och rikligt med kultur. Även om höjden i Alperna på många ställen når upp på samma nivåer som Klippiga bergen är det dock många skidorter som inte kommer upp i samma höjd som där.

Snökvalitet och kvantitet: Champagnepuder vs pålitlig snömängd

Klippiga bergen är kända för sitt legendariska "champagnepuder", en term som myntats för den torra, fluffiga snön som kan falla i överflöd under vintertid. Till exempel skidorten Steamboat i Colorado är känd för sitt lätta och torra puder, vilket skapar en drömsk skidupplevelse, framför allt för de erfarna skidåkarna. Klippiga bergen får i allmänhet konsekvent snöfall under hela säsongen, vilket ger tillförlitliga förhållanden för dem som söker färska och orörda spår.

I Alperna varierar snökvaliteten beroende på region och tid på säsongen. Medan snön tenderar att vara något blötare än champagnepudret i Klippiga bergen, erbjuder Alperna ett överflöd av terräng med välpreparerade pister, och nästan alla skidorter har omfattande system för egen snötillverkning vilket garanterar att skidåkning är möjligt hela vintern, även vid vintrar med mindre nederbörd. Flertalet höghöjdsglaciärer i Alperna ger möjligheter till skidåkning året om på vissa skidorter.

Skidkultur: alpin tradition vs amerikansk gästfrihet

I Klippiga bergen är skidåkning ofta sammanflätad med den vittomtalade gästfriheten i den amerikanska västern. Skidorter som Aspen och Jackson Hole erbjuder en blandning av lyx kombinerat med jordnära vänlighet (även om många européer gillar att kalla den ytlig). Besökare kan uppleva den varma omfamningen av amerikansk gästfrihet i de livliga småstäderna och byarna, med fokus på varierade matställen, pulserande nattliv och en rad aktiviteter bortom backarna.

Skidkulturen i Alperna är djupt rotad i alpin tradition och charm. Pittoreska byar med trästugor, rejäl mat i hjärtliga portioner och en rik historia av skidåkning gör Alperna till en kulturell fröjd. För många handlar en stor del av skidåkningen i Alperna även om afterski, som inkluderar att njuta av det lokala köket, njuta av ett glas glühwein och atmosfären på restauranger, pubar och barer, ofta med livemusik.

Tillgänglighet: kompakta alperna vs expansiva klippiga bergen

Klippiga bergen erbjuder stora och extensiva areor med skidåkning, alla med sin unika karaktär och utmaningar. Skidorter som Whistler i Kanada eller Park City i Utah kan skryta med vidsträckt terräng med en mängd olika nedfarter som lämpar sig för alla nivåer av expertis i backarna. Storleken på dessa skidorter kräver ofta noggrann planering för de som vill utforska dem fullt ut, och skidåkare kan komma tillbaka ett flertal gånger till samma skidort för att kunna utforska hela området.

Alperna är kända för sina kompakta och sammanlänkade skidområden, där skidåkare enkelt kan färdas mellan olika skidorter och till och med utforska olika länder på en och samma skidresa. Det omfattande nätverket av liftar och sammankopplade backar, som i till exempel skidområdena Les Portes du Soleil och Dolomiti Superski (bara för att nämna ett par), ger en bredare skidupplevelse med varierande terräng.

Slutsats

Att välja mellan skidåkning i Alperna och skidåkning i Klippiga bergen beror i slutändan på personliga preferenser och vilken typ av skidupplevelse man söker. Alperna erbjuder en blandning av tradition, olika kulturer och mer dramatiska bergslandskap, medan Klippiga bergen har stora vidder, sitt legendariska puder och den sin varma gästfrihet. Oavsett om du blir fängslad av Zermatts alpina charm eller Whistlers svepande landskap, lovar både Alperna och Klippiga bergen en oförglömlig resa för de som söker äventyr på världens två mest ikoniska bergskedjor inom skidåkning.