Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Skidresa med familjen under skolloven

Om ni inte redan bokat familjens skidresa till sportlovet, påsklovet eller till jullovet är det hög tid. Observera att påsklovet kan infalla väldigt sent på våren och många skidorter är inne på sluttampen av säsongen då, och i värsta fall redan stängda, så det gäller att hålla koll på vad som gäller på skidorten man vill besöka.

Vi vill att ni ska få en så bra skidresa till så bra pris som möjligt. Det är ofta dyrt för en familj att resa på skidresa. Pengarna ska räcka till resa, boende, liftkort, skidhyra, skidskola, varm choklad och ett par öl i toppstugan och massa annat - hur gör man?

Boka i god tid

Det är inte bara ni som vill resa iväg på sportlov, jullov eller påsklov så det gäller att boka i tid. De bästa och billigaste stugorna och hotellrummen blir slutsålda först. Sista minuten på skidresor existerar knappt och i så fall brukar man få verkliga bottennapp - de mest slitna stugorna längst från backarna, fast till samma pris som de fina stugorna precis intill backen.

Fundera på vad ni vill ha ut av skidresan

Om barnen är små kanske en resa till Alperna känns lite onödig. Res till svenska eller norska fjällen och spara alpresan till de blir lite äldre och kan åka i åtminstone röda backar, så får ni alla ut mer av semestern.

Är semesterkassan väl tilltagen kanske alperna kan vara ett alternativ ändå, så att ni vuxna får en riktig härlig åkning också. Barnen kommer garanterat vara förtjusta vart ni än åker, men ju äldre de är, desto roligare är en resa till Alperna.

Boka boende med omsorg

Boendet är den i särklass största utgiften för skidresan, så välj med omsorg. I Sverige kan man välja mellan stuga, hotell, lägenhet, vandrarhem, bed and breakfast och camping. Om ni reser utomlands finns det, förutom i Norge, inga stugor att hyra utan hotellrum eller lägenhet är de vanligaste alternativen.

Stuga

Att boka en stuga är ofta det bästa alternativet för en familj. De finns i olika storlek och standard, men har normalt mellan fyra och tio bäddar. Om ni är två familjer som reser tillsammans finns en del att spara på att dela på en större stuga. Dessa är ofta byggda för två familjer, så det brukar finnas gott om gemensamma utrymmen och flera badrum. Bastu finns oftast i de nyare stugorna. Stugorna ligger ofta i anslutningen till backen, så att man kan åka skidor från och till dörren.

Räkna med att en stuga kostar ca en tusenlapp per person och vecka under högsäsong. En lyxutrustad stuga kostar några hundralappar till. Det finns inga barnrabatter på stugor utan man betalar för hela stugan oavsett hur många man blir. När ni söker stuga på skidorten, tänk på att inte bara söka hos arrangörerna på skidorten, utan även bland privatannonser. Det finns mängder av stugor att hyra på Blocket, Privata affärer och andra tidningar och sajter.

Hotellrum och lägenhet

Om ni ska resa till Alperna, USA eller någon annanstans i världen är hotell det i särklass vanligaste alternativet. Ibland finns lägenheter att hyra på lägenhetshotell. Barn bor ofta gratis i föräldrarnas rum, men om ni har fler än två barn måste man ofta boka två rum, vilket kan bli både dyrt och opraktiskt. Sök även bland privata annonser, många har semesterbostäder i andra länder som de gärna hyr ut.

Vandrarhem och fjällstationer

Vandrarhem är ett trevligt alternativ om ni ska på skidresa i Sverige eller Norge. I Sverige finns det traditionella vandrarhem samt fjällstationer. De traditionella vandrarhemmen finns i till exempel Sälen och Åre. Fjällstationerna ligger utspridda från Dalarna och upp till Abisko.

För barn är det ett riktigt äventyr att få bo så här. På vandrarhemmen finns ofta egna rum eller del i en lägenhet, men det finns även sovsalar. På fjällstationerna är det vanligast med sovsalar. Barnen träffar massor med andra barn och det anordnas en mängd aktiviteter, allt från bästa snögubbe-tävlingar till skattjakt i snön.

Vissa vandrarhem och fjällstationer ligger i anslutning till slalombackar och andra passar bäst de som åker längdskidor eller helt enkelt vill tillbringa lovet i ett snölandskap. På STF-anslutna vandrarhem och fjällstationer bor barnen gratis i princip hela vintern. Vissa fjällstationer erbjuder till och med gratis mat för barnen!

Välj rätt transportmedel

Många familjer tar alltid egen bil till såväl fjällen som alperna. Om ni ska till alperna blir det ofta mycket billigare att flyga och det går mycket snabbare. Boka i god tid, prenumerera på nyhetsbrev från lågprisflygbolag som Norwegian, och håll ögonen öppna efter kampanjer. Välj resmål utifrån var det finns billiga flygbiljetter.

Om ni ska till de svenska eller norska fjällen kan buss vara ett riktigt bra alternativ. Ni kliver bekvämt på bussen i hemstaden och kan ta det lugnt på resan, till exempel se på film eller spela spel. Bussarna stannar alltid på de stora anläggningarna så att ni slipper gå med bagaget. Praktiskt och avslappnande och dessutom ofta billigare om ni räknar på den verkliga kostnaden per mil med egen bil. Barn upp till 15 år reser ofta för halva priset.

Om ni ska resa till Åre, Riksgränsen eller andra resmål i Sverige som ligger inom tågnätet, är tåg ett roligt, miljövänligt och ekonomiskt sätt att resa. De flesta barn älskar att åka tåg. Massor att titta på, man kan springa fritt i vagnarna, titta ut genom fönstret och äta picknick. SJ erbjuder bra rabatter till dig som bokar långt i förväg. Barnrabatterna på tåg är också bra.

Köp begagnade skidor

Att hyra skidor är ofta förvånansvärt dyrt. Ett skid- eller snowboardpaket för ett barn kostar normalt från 500 kronor och uppåt för en vecka. För en vuxen rör det sig oftast om 700 till 900 kronor. Leta på Blocket och andra sajter med begagnad utrustning. Om barnen kan använda samma utrustning två säsonger lär ni gå med plus. Sedan kan ni dessutom sälja sakerna igen. Dessutom sparar ni tid under semestern på att slippa stå i kö till uthyrningen.

Fördelen med att hyra är naturligtvis att man slipper släpa på utrustningen som bagage. Beroende på hur ni tar er till skidorten kan det dessutom vara en stora kostnad att ta med sig skidutrustningen också (på t ex flyg). Föredrar ni att hyra skidutrustningen finns fina rabatter då ni bokar online.

Liftkort

Det är inte lätt att dra in på kostnaderna för liftkort och skidskola. Liftkort är definitivt svårt att spara in på. Tänk på att barn under 8 år generellt åker gratis i de svenska fjällen om de bär hjälm. Barn och ungdomar upp till 15 år har rabatterade liftkort. Resmålen i alperna har inte lika generösa barnrabatter och liftkorten är också dyrare för både barn och vuxna.

Räkna med att ett lifkort i Sverige kostar ca 1200 för barn/ungdom och 1500 för vuxen per vecka. I alperna kan de ofta kosta upp mot 2000 kronor. Tänk på att det kan löna sig att köpa säsongskort om ni ska åka på flera lov samma år, då kan ni åka precis hur mycket ni vill!

Småutgifter som blir stora

De små utgifterna på semestern blir ofta ganska stora om man räknar samman dem. Många besök på våffelstugor och middagsrestauranger kan bli riktigt dyrt.

Ett bra spartips är att packa lunchmaten och termosen i en ryggsäck och ta med till backen. Vid de flesta backar finns förvaringshyllor att lämna väskan på till dess ni blir hungriga. Picknick i backen eller i värmestugan uppskattas av alla barn. På många ställen finns utomhusgrillar igång under dagen, så det kan också vara mysigt att grilla korv någon dag.

Läs även om de bästa tipsen för en lyckad skidresa för hela familjen