Sökalternativ

Riksgränsen, Sverige

Vill du ha maximerad skidåkning, nästan på hemmaplan? Då är Riksgränsen det bästa stället du kan tänka dig. På en timmes flygning från Stockholm hamnar du i snöparadiset Riksgränsen, världens nordligaste skidort. Du känner hur förväntningarna stiger redan på bussen mot Riksgränsen på flygplatsen i Kiruna. Adrenalinnivån är hög hos stora som små.

Grym offpiståkning

Riksgränsen är ett otroligt ställe för dig som är offpistfantast. Om du föredrar nyräfflad manchester blir du förmodligen lyckligare av ett besök i Sälen, Idre eller Åre, även om det finns pister som gott och väl räcker för ett par dagars åkning. Däremot är den omgivande naturen och miljön nog en så viktig faktor vid valet att resa till Riksgränsen. Högt uppe på fjället med klart gnistrande snö som ligger över de omgivande fjällen i blickfånget, så finner alla ro. Naturen är fullkomligen häpnadsväckande och snövidderna enorma.

En av de mest klassiska åken i Riksgränsen är branta Nordalsfjället. När du står vid toppen av liften och blickar ut över dalen och bort mot fjället känns det overkligt att någon vågar åka ner där. Det är bara att våga, åket är fullkomligen fantastiskt, särskilt när solen skiner och du ser långt in i Norge. Om du saknar erfarenhet av offpiståkning sedan tidigare, eller vill ha hjälp att hitta de bästa åken, går det bra att hyra en guide.

Om du har tillgång till bil är det ett hett tips att ta sig in en bit i Norge. Vidderna är ännu mer ödsliga och det finns många riktigt fina åk.

Tänk på att Riksgränsen inte är det bästa valet för en barnfamilj. Om du reser med barn bör de vara skidvana och kunna åka röda backar utan problem. Det finns heller inte särskilt mycket att aktivera dem med vid skiddagens slut.

Vila benen en dag?

De flesta reser hit över en långweekend eller kortvecka och står på i backarna för glatta livet. För den som reser med som inte åker skidor, eller för den som vill vila en eftermiddag, finns en del annat spännande. Anläggningen på Riksgränsen anordnar en del aktiviteter förutom guidning, till exempel snöskosafari, skotersafari och heliski. Det finns en del inomhusaktiviteter, ett spa med vacker utsikt, biljardbord etcetera, men det är inte för dessa man väljer att resa till Riksgränsen.

Hur hittar jag mitt boende?

Riksgränsen är inget stort område och boendet koncentreras till de alternativ som finns genom Strömmabolagets egen anläggning. Här kan du välja mellan lite enklare skidåkarrum, fina hotellrum eller lyxiga lägenheter. En del privatstugor finns även att hyra för dig som ska stanna lite längre. Eller varför inte sova en natt i bivack eller din egen iglo? Gör en tvådagarstur på fjället och övernatta på vägen, för att sedan återvända till det varma hotellet.

Hur reser jag till Riksgränsen?

Om du har begränsat med tid är flyg det bästa alternativet. Du landar i Kiruna och tar sedan transferbuss vidare till Riksgränsen. Själva resan kan bli riktigt spännande. Vägen är utsatt och stängs av vid hårt väder eller snöyra. Bandvagnar lotsar fram trafiken i konvoj och det är en lite annorlunda upplevelse.

Det går även att resa hit med tåg. Som exempel tar resan från Stockholm cirka 18 timmar. Du sover halva resan och ser ut över det vackra landskapet andra halvan. Ett mycket trevligt ressätt om du har tid.

Om du bor i västra delarna av Sverige är en alternativ resväg att resa via Oslo. Kliv på flyget från Oslo till Narvik och res vidare med buss till Riksgränsen.

Hotell & boende i Riksgränsen

Hos oss hittar ni totalt 7 hotell, lägenheter och stugor/hus i Riksgränsen.
4 boendealternativ
Pris/natt från: 1100 kr
2 boendealternativ
Pris/natt från: Okänt
1 boendealternativ
Pris/natt från: Okänt

Vi arrangerar skidresor till Riksgränsen