Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Längdskidåkning runt om i Europa

Att åka skidor på längden istället för nedför branta backar, är en svensk tradition med rötter många hundra år tillbaka i tiden. Vasaloppets tiotusentals deltagare följer den forne kungen i skidspåren varje år och längdskidåkning är en ypperlig träningsform som aktiverar hela kroppen utan att för den skull innebära för stora påfrestningar.

Det finns flera olika typer av längdskidor för olika syften:
  • Turskidor är till skillnad mot vanliga längdskidor bredare med stålkant för lättare framkomlighet i opreparerade landskap.
  • Klassiska längdskidor är smalare och används vid tävling och motion.
  • Ska du upp på bergssidor så är Randonéeskidor att föredra. De har en lös häl, precis som vanliga längdskidor, men hälen kan spännas fast för att användas som en vanlig slalomskida.

Längdskidåkning i Alperna

Också ute i Europa är längdskidåkning populärt, även om sporten inte kan mäta sig med utförsåkning i popularitet. Icke desto mindre finns flera väldigt fina resmål för dig som föredrar att förflytta dig horisontellt.

Österrike erbjuder naturligtvis en mängd olika orter med fin längdskidåkning och Seefeld anses vara sportens "hemland" av vissa. I Seefeld, där längdskidåkning för övrigt heter "langlauf", hittar du 25 mil skidspår att utforska, bland annat spåren som användes vid OS 1976 och VM 1985. Från Innsbruck tar du dig lätt till Seefeld på cirka en halvtimme. Ett fantastiskt fint budgetalternativ är slovenska Kranjska Gora, några få kilometer från den österrikiska gränsen. Kranjska Gora passar fin för familjer och har ca 40 mil spår för längdskidåkning.

Skidåkning närmare hemma

Föredrar du något lite närmare Sverige är Sjusjoen i Norge ett fullgott alternativ. Orten ligger cirka två mil öster om Lillehammer och har ideal terräng för längdskidåkning. Cirka 30 mil skidspår finns preparerat här, och tröttnar du på skidorna kan du alltid roa dig med hundsläde istället.

Sverige är som sagt en verklig skidnation och här hemma toppar Funäsfjällen längdskidåkarens favoritlista. Över 30 mil preparerade spår i vacker natur med tydliga informationskartor, tio raststugor och ett trettiotal vindskydd gör att nästan 100 000 åkare gästar området varje säsong.

Åres jämtländska granne Trillevallen ligger på gränsen till kalfjället och erbjuder flera fina spår genom gran- och björkskog som passar hela familjen. Här kan du även hyra utrustning och pulka om det skulle behövas, och även längdskidskola för er som vill starta från grunden (eller finslipa tekniken). Mer om Trillevallens längdskidåkning här.

Åk längdskidor runt Kebnekaise

För den lite mer äventyrlige finns alternativet att åka skidor runt Kebnekaiseområdet och det intilliggande Tarfalaområdet. Här existerar naturligtvis inga liftar, och randonéeskidor eller telemarksskidor rekommenderas om man vill upp på bergen. Fjällstation Kebnekaise är bemannad vintertid men det är en god idé att i förväg undersöka service och öppettider.

I fjällvärlden är det självklart viktigt att hålla sig uppdaterad vad gäller vädret: Temperaturer under -30 grader är inte ovanligt och i kombination med vindens avkylningseffekt kan det bli verkligt riskabelt om man inte är förberedd. Saknar du kunskaper rekommenderas starkt att man hyr in en guide. Detta kan göras via Kebnekaises fjällstation.