Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Allt om randonnée

Vad är randonnée egentligen? Jo det är det franska ordet för en skidtur i alpin terräng. Vi kallar det ofta för skidbestigning, men en del kallar det för att gå på tur eller på topptur. Det är bara lite olika uppfattning om vad en "tur" är. Överens är man dock om att det är en utflykt där åkningen sker utanför pistat område.

Utrustning för randonnéeturer

När jag åker skidor offpist, går jag helst på randonnéeskidor. Skidan i sig är ganska lik den du åker med i pisten. Fördelen med en specialskida är att den är lite lättare och lite bredare än vanliga slalomskidor. Ett par vanliga slalomskidor fungerar fint om du inte ska göra några längre turer.

Bindningen är däremot lite annorlunda. Den är fast i tån men lös i hälen, så att du kan gå bekvämt i uppförsbackarna. När du ska åka ner låser du helt enkelt fast bindningen. En vanlig slalombindning är alltså inget att försöka använda.

Randonnéepjäxan är också lite annorlunda, då den är ledad och lite mjukare än vanliga slalompjäxor. Under pjäxan är ytan oftast belagd med gummi och det finns ofta en skåra för att fästa stegjärn. Om du inte ska gå så långt, brukar en vanlig slalompjäxa dock vara okej att ha på sig.

Under skidan fäster du stighudar. De gör att skidorna inte åker neråt när du tar ett stig uppåt. Utan dem är det stört omöjligt att ta sig uppför berget. Stighudarna är ungefär lika breda som själva skidan. De ser ut och känns ungefär som en bit sämsskinn. Förr i tiden använde man djurskinn, men numer är de av syntetiska material.

Det kan vara lite onödigt att köpa speciella stavar. Ett par vanliga slalomstavar fungerar fint. Eventuellt vill du ha en lite bredare truga på. Det finns också specialstavar som du kan även kan använda som lavinsond.

Snowboardare i sällskapet

Om ni är ett sällskap där någon åker snowboard, går det alldeles utmärkt att slå följe. Snowboardåkaren får ta på sig snöskor och bära brädan på ryggen. Tänk på att det är ganska tungt och tar längre tid för den med snowboard än för den med randonnéeskidor. Det kan också vara svårare att åka ner, t.ex. om snön är hårt pressad, flakig eller om det gått små laviner.

Övrig utrustning för en topptur

Det man bara inte får glömma när man ska på tur är transciever, lavinsond och spade. Tänk på att alla i sällskapet ska ha varsitt set! Det är mycket dyr utrustning och kostar från 4 000 kronor och uppåt, så om du åker sällan kan de vara en idé att försöka hyra. Många fjällstationer, t.ex. STF, har sådan utrustning. Glöm inte att prova den innan du ger dig av, så att du vet exakt hur den fungerar. Tänk också på att batterierna ska vara fräscha! En lavinsond och spade kan vara mer rätt att investera i att ha egna, eftersom de är mer tidlösa och modellerna inte förändras i samma takt som en transceiver. Sond och spade bör du få för ungefär 1 000 kr.

Glöm heller inte ett extra rastplagg och ett extra par vantar. En yllesula i pjäxorna är trevligt för att skona tår och fötter mot kyla. En rejäl mössa med Windstoppereffekt är grymt bra och en hjälm ovanpå kan rädda ditt liv. Mat och termos med varm dryck glömmer nog ingen.