Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Skidsemester till Andorra

De flesta svenskar väljer Alperna eller de svenska och norska fjällen när man ska på skidsemester och det är många som glömmer bort Andorra. Men detta lilla land i Pyrenéerna, inklämt mellan Frankrike och Spanien, har förmodligen Europas bästa skidåkning utanför Alperna och borde därför locka fler svenskar än de gör.

Även fast Andorra ligger så pass långt söderut är det ändå normalt sett en snösäker destination, och anledningen till det är höjden som Andorra ligger på. De högsta skidbackarna här ligger på över 2600 meters höjd. Dessutom har skidorterna i Andorra investerat mycket i system för att skapa artificiell snö så även vid vintrar med mindre nederbörd så kan skidorterna fortsatt ha öppet. På grund av detta så är en normal säsong här ganska lång, i regel öppnar skidsystemen i början av december och stänger någon gång i mitten av april.

Bästa skidorterna i Andorra

Vill man åka på en skidsemester till Andorra är det i första hand det stora skidsystemet Grandvalira som de flesta väljer. Detta skidområde har över 210 kilometer preparerade backar, över 70 olika liftar och det inkluderar de mest välkända skidorterna i Andorra, Pas de la Casa och Soldeu. Ingår gör även byarna/skidorterna El Tarter, Canillo samt Encamp.

Om man vill åka till Grandvalira på skidresa och ha så mycket liv runt omkring sig som möjligt med ett större antal restauranger, barer och butiker är Pas de la Casa ett bra val. Ett annat bra alternativ är El Tarter eller Soldeu då dessa båda byar ligger endast fem minuters bilfärd ifrån varandra och därmed kan man med enkelhet besöka den andra byn än den man väljer att bo i. Gillar man att äta gott är Soldeu stället man ska välja, mer om det längre ner.

Ett annat bra skidsystem i Andorra, som dessutom är lite billigare än Grandvalira, är det som delas mellan skidorterna Arinsal och Pal. Även byn La Massana har access till detta skidområde så ett alternativ är att leta boende även där om man är intresserad av att åka skidor här. Dessa båda skidorter har tillsammans över 60 kilometer skidbackar och över 30 liftar, mer än tillräckligt för de flesta. Detta skidområde är väldigt populärt bland barnfamiljer.

Slutligen finns även skidorten Arcalís-Ordino som ligger längst norrut, nära gränsen mot Frankrike. Detta är ett mindre skidsystem med 17 liftar och runt 30 kilometer pistade backar och då basen ligger på över 1900 meter är denna skidort relativt snösäker. Om man vill tillbringa sin skidsemester här väljer många att bo i byn El Serrat som endast ligger dryga 5 minuter med bil eller buss bort.

Paketresor till Andorra

Det finns tyvärr inte många skidresearrangörer som anordnar skidresor till Andorra från Sverige men Sunweb och Active Ski har skidresor hit, samt den mindre skidresearrangören Quality Travel som specialiserar sig just på Andorra. Detta är olika skidorter ni kan boka paketresa till Andorra just nu:

Flyg till Andorra

Om man vill ta flyget ner till Andorra på skidsemestern finns det ett väldigt bra alternativ, nämligen flygplatsen i Barcelona. Denna flygplats ligger förvisso inte precis runt hörnet men på knappt tre timmar når ni de flesta skidorter i Andorra med hyrbil eller transfer. Den normala körtiden till exempelvis Pas de la Casa är två timmar och 45 minuter. Fördelen med Barcelona är också att det finns gott om direktflyg hit från alla större svenska flygplatser då SAS, Norwegian och spanska lågprisbolaget Vueling har gott om flyg hit. Även Ryanair flyger hit från Stockholm.

Ett annat alternativ, som egentligen är upp till en halvtimme kortare körtid från Andorra, är Toulouse flygplats Blagnac. Detta är dock tyvärr ingen flygplats som normalt har direktflyg från Sverige, men hittar man bra priser med flyg via någon annan stad kan denna flygplats vara ett bra val.

Ta bilen på skidsemester till Andorra?

Det är så klart möjligt att bila hela vägen ner till Andorra från Sverige men körsträckan är lång då man måste bila genom både hela Tyskland och Frankrike för att ta sig hit. Från Malmö får man räkna med minst 22 timmars effektiv bilkörning, från Göteborg cirka 24 timmar och från Stockholm upp mot 28 timmar.

Man ska dessutom tänka på att bila hela vägen hit inkluderar en massa avgifter för broar, färjor och vägtullar. Då det tar runt 20 timmar ner till Andorra från norra Tyskland är en hotellnatt på vägen ett måste, även om man åkt färja och sovit där på vägen till Tyskland. Självklart är det lite väl långt för att bila enbart för en skidresa, men har man tid och gör det till en trevlig bilsemester genom Europa så varför inte.

Prisnivån i Andorra

Andorra är inget billigt land men inte heller direkt dyrt. Restaurangpriser är något lägre än i Sverige generellt sett när det gäller mat. Öl och annan alkoholhaltig dryck är dock klart billigare än i Sverige.

Ett liftkort för en dag i Andorra snittar på 663 kronor. Billigaste liftkortet i Andorra hittar man i Arcalis-Ordino där man betalar 527 kronor för ett liftkort för en dag, och dyrast är det i Pas de la Casa där priset är 663 kronor. Priserna gäller för högsäsong och bokar man en längre period och online så blir priset per dag något billigare.

Att hyra skidor i Andorra är billigare än i Alperna. För ett skidpaket i mellanklass inklusive skidor, pjäxor och hjälm brukar man betala mellan 100 och 150 euro för en vecka.

Mat att prova på en skidsemester i Andorra

Även om Andorra gränsar till både Spanien och Frankrike är det primärt spanska influenser man hittar i det andorranska köket, och då framför allt från Katalonien. Observera att maten här är väldigt köttbaserad så det finns få lokala rätter som passar vegetarianer. Detta är de lokala andorranska rätterna ni bör prova på under er skidsemester i Andorra:

  • Den rätten som är allra mest känd i Andorra, och räknas som nationalrätten nummer ett, är Escudella. Detta är en gryta av det robustare slaget som innehåller ett antal olika typer av kött (kyckling, korv, kalv och ibland till och med grisöron), men även pasta, potatis, kikärtor, bönor och andra grönsaker. Varje restaurang har sin version och denna rätt bör man inte missa.
  • Trinxat är en rätt med en bas av potatis och kål, och sedan lägger man till lite olika ingredienser som diverse griskött, blodkorv, bacon med mera. Precis som Escudella så görs den på olika sätt med olika ingredienser hos olika restauranger. Namnet betyder i princip "mosad" och det är precis så den ser ut, som om man har slängt i allt i en kastrull och mosat ihop allting.
  • Caragols a la llauna är sniglar som tillagas i ugnen, även här på olika vis. Serveras i regel tillsammans med aioli och är man inte rädd för att äta sniglar är detta definitivt en rätt att prova på .
  • Trucha a la Andorrana är en grillad forell från de lokala floderna och bäckarna i bergen. Självklart ingår även kött här då den oftast sveps in i skinka.
  • Crema a la Andorrana är helt enkelt Crema catalana (liknande Crème brûlée men smaksatt med citrus) med ett andorranskt namn. Det tar inte bort faktumet att detta är en av de bästa efterrätterna i världen och då de vet hur man tillagar denna rätt även i Andorra är den ett måste att äta även här.

Förutom de specifika lokala rätterna, som man så klart bör prova på, så vill vi även nämna Soldeu, den kulinariska skidorten i Andorra. Här finns nämligen Andorras enda restaurang med en Michelin-stjärna, den spanska kändiskocken Francis Paniego restaurang Ibaya som ni hittar i det femstjärniga hotellet Sport Hotel Hermitage & Spa. Utöver detta så har man även två restauranger i byn med så kallad "Michelin mentioning", det vill säga restauranger som inte har någon stjärna eller Bib Gourmand stämpel men är rekommenderade i "guiden", så hade Soldeu legat i Alperna hade man garanterat varit med som bubblare på vår sida om bästa maten i Alperna.

Karta Andorra