Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Skidsäsongen i Alperna - när ska du åka?

I Alperna kan du åka skidor året runt. Här finns en handfull glaciärer där snön aldrig smälter. Snön faller tidigt på de högst belägna skidorterna, på vissa håll ungefär samtidigt som den svenska kräftpremiären. Men skidåkning i Alperna kommer till sin fulla rätt först under den riktiga vintersäsongen som normalt sträcker sig från slutet av november till mitten av april. Säsongen varierar så klart från skidort till skidort, och kan även skilja sig markant från år till år.

De första öppnar i slutet av november

Eftersom Alperna är så vidsträckta är det svårt att säga något bestämt om skidsäsongens början och slut. De större alpina skidorterna öppnar i regel liftarna i slutet av november eller början av december. Något som brukar markera den alpina säsongens början i någotsånär officiell mening. Val Thorens som är Europas högst belägna skidort brukar vara först eller bland de första att dra igång med full kapacitet. Zermatt i Schweiz och italienska Livigno öppnar också vid den här den här tiden under bra år.

Mitten av december då snön kan vräka ner över bergsmassiven är något av en tidig julafton för offpist-älskare. De flesta orter brukar kunna garanterar snötäckta nedfarter på allvar omkring julveckan. Men under riktigt dåliga år, det vill säg varma sådana, kan det vara lite så och så med sådana garantier. Åtminstone i södra Alperna och på skidanläggningar belägna på lägre höjd.

Högsäsongen startar i mitten av januari

Den alpina högsäsongen är igång på allvar under från mitten av januari. Då brukar snön också vara riktigt bra på så gott som alla skidorter. Under februari visar Alperna upp sin allra förnämaste sida. Brist på snö är inte problem man behöver bekymra sig för. Under februari till mars är de skidmässiga förhållandena i Alperna sällan eller snarare aldrig ett orosmoment. Däremot vimlar det av folk i backar och barer. Men lite trängsel kan de flesta stå ut med.

Soltimmarna blir fler senare på säsongen

Bra väder för de allra flesta en viktig faktor för att skidresan ska blir oförglömlig av rätt anledningar. Soltimmarna blir så klart fler ju längre fram på vårkanten man kommer. Men det gäller att inte vänta allt för länge med alpresan. På skidorter som franska Serre Chevalier har tövädret en tendens att komma tidigt. Mot slutet av mars kan backarna i värsta fall bli märkbart slaskiga. Val d'Isére och Chamonix är säkrare val när april börjar närma sig. St. Anton i Österrike har vi flera mätningar visat sig ha flest soltimmar i hela Alperna. Men även här börjar snötäcket förlora sin forna vinterprakt i slutet av mars.

Några veckor in i april är den egentliga skidsäsongen över på flesta orter i Alperna. Visst, Val Thorens och en handfull andra anläggningar på hög altitud kan ha acceptabel snö kvar ytterligare ett slag. Men allt fler liftar stänger nu.

Våren och sommaren i alperna är minst lika vacker som vintern, fast på ett annat sätt. En resa till Alperna under sommaren kan vara minst lika minnesvärd som en under vinterhalvåret. Makalösa fotvandringar är bara en av många snöfria sevärdheter Alperna kan erbjuda. Visste ni förresten att fler turister besöker Alperna under sommarhalvåret än på vintern?