Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Hur mycket kostar en skidresa?

Skidresor är något av det dyraste resorna man kan göra då det är så mycket kostnader för olika saker runt omkring resan. Men hur mycket kostar en skidsemester normalt sett idag? Och hur stor är skillnaden mellan att åka till Alperna jämfört med svenska fjällen? Vi tittar närmare på alla utgifter man kan tänkas ha under skidresan, och även sätt att spara in lite och undvika att slösa då det är möjligt.
Skidåkare i Alperna

Exempel på hur mycket en veckas skidresa till Alperna kan kosta

Exemplet nedan är en skidresa med flyg i 7 dagar, vilket innebär 6 hotellnätter och 5-6 dagars skidåkning beroende på restider, och detta gäller pris per person med en resa för 2 personer då man då delar på vissa kostnader.
  • Flyg: 3000 kr - ett snittpris, priset på flyg kan variera mycket
  • Boende: 4000 kr - delad kostnad av ett dubbelrum på ett 3 till 4-stjärnigt hotell
  • Transfer: 2000 kr - kan vara en delad kostnad
  • Liftkort: 4000 kr
  • Skidhyra: 2000 kr
  • Mat: 3500 kr - baserat på lunch och middag då frukost ofta ingår
  • Övrigt: 1500 kr - lite drycker, snacks med mera
...och allt detta ger ett totalpris på runt 20 000 kr för hela skidresan. Observera att detta endast är en grov uppskattning, det finns flera saker som kan göra resan dyrare men även områden där man kan spara in på kostnader, vilket vi kommer till.

Exempel på hur mycket en veckas skidresa till fjällen kan kosta

Då det i det stora hela är det samma priser som gäller för en resa till svenska eller norska fjällen som en resa till Alperna så kan man räkna med runt 20 000 kr per person även hit. Om man bilar upp till fjällen så sparar man nästan garanterat pengar jämfört med att ta flyg plus transfer i Alperna, men boende i fjällen i Norden tenderar att ofta vara dyrare än i Alperna, så dessa kostnadsposter jämnar ofta ut sig. För liftkort och skidhyra är priserna i princip samma och vad gäller mat och dryck är priserna oftast lite högre i Norden men skillnaden är inte enorm.

Exempel på hur mycket en veckas skidresa till Östeuropa kan kosta

Det finns en hel del fina skidorter i östra delarna av Europa. Även om de kanske inte ska jämföras med de bästa skidorterna i Alperna är de fullt jämförbara med t ex Åre och Sälen. De största och populäraste av dessa skidorter i östra Europa är polska Zakopane, tjeckiska Spindleruv Mlyn, bulgariska Bansko samt slovenska Kranjska Gora.

Så är det då billigare att åka till dessa skidorter? Ja, det är det garanterat. Flyget är kanske inget man spar in på men vad gäller allt annat är det billigare. I Bansko och Zakopane kan man hitta boende så billigt som runt 200 kr/natt per person, något som man inte kommer i närheten av i Sverige, Norge eller Alperna. Liftkortet är ofta 20 till 40% billigare, hyra skidor ända upp till 70% billigare och mat och dryck 20 till 30% billigare.

I till exempel Bansko kan man få ner priset från 20 000 kr i Alperna och fjällen till spannet 12 000 till 15 000 kronor i totalkostnad för hela resan. Men återigen, alla priser är en grov uppskattning men visar i alla fall hur pass mycket billigare det kan bli.

Skidåkande barn

Vad är skillnaden i pris för barn och ungdomar?

Kostnaden för en skidresa för barn är något lägre än för en vuxen. Vissa kostnader är samma som för en vuxen, som flyg, boende och transfer, medan liftkort och skidhyra oftast är lite lägre. Barn äter också billigare barnrätter på restauranger och dricker mindre dyra alkoholhaltiga drycker än vuxna. I regel kan man räkna med att spara in 2 000 till 3 000 kronor för en veckas skidresa, så även om det är lite billigare är det inga större summor det handlar om.

Var kan man spara in på kostnaden?

Det finns gott om områden där man kan snåla in men samtidigt så vill man självklart ha en så skön och trevlig skidsemester som möjligt, så om man inte har en extremt tajt budget får man på vissa områden fråga som om det är värt att snåla för att spara några kronor. Hur som helst, här är i alla fall några tips för att få ner totalpriset för skidresan något.

  • Åk buss i stället för flyg - detta alternativ är mer tidkrävande, och det finns inte alltför många alternativ som inte är kompletta paketresor. Till Alperna kan resan ta över 24 timmar beroende på var ni åker från. Fördelen med att ta bussen är att man slipper transferkostnaden, ni blir skjutsad hela vägen till skidorten direkt.
  • Välj en skidort nära flygplatsen - om ni väljer en skidort som ligger nära flygplatsen ni flyger till blir transfern mycket billigare. Ju närmare skidorten ligger flygplatsen, desto fler olika transferalternativ brukar dessutom finnas. I vissa fall kan man åka tåg direkt från samma stad man flyger till också, bekvämare och ofta billigare, dessutom mer miljövänligt.
  • Bo lite utanför skidorten eller i en grannby - genom att välja ett boende som ligger en liten bit utanför centrum av skidorten kan ni spara in en hel del på boendet. En sak som kan vara viktig att tänka på är om boendet erbjuder någon form av shuttle service för att ta er till skidsystemet, eller om det finns någon typ av lift i närheten som ger er snabb access till skidsystemet. Om det är möjligt att hitta slipper ni ta taxi eller egen bil (med dyr parkering som resultat) till och från backarna varje dag.
  • Välj ett boende där frukost ingår - en bra hotellfrukost kan vara guld värd för den sparsamme då man kan äta sig rejält mätt innan man ger sig ut i backarna. Med en full mage behöver man ingen stor lunch, kanske till och med skippa den, vilket sparar in en hel del pengar.
  • Boka ett boende med eget kök - ett alternativ till en stor hotellfrukost är att man bokar ett boende där man själv kan laga maten och har tillgång till kylskåp. Att köpa frukosten själv på en matvarubutik är en låg kostnad jämfört med att äta ute, och dessutom har man alltid alternativet att laga sin egen lunch (om man är redo att ta en paus från backarna) och middag.
  • Boka boendet tidigt - detta är ett generellt tips för alla typer av resor men passar kanske ännu bättre in när man bokar sin skidsemester. Bokar man sitt hotell eller annat boende under sommaren inför säsongen är utbudet så mycket större, och ju närmare man kommer skidsäsongen, desto färre är alternativen och de bästa boendena är garanterarat redan uppbokade.
  • Ta med din egen skidutrustning - om man har sin egen skidutrustning och kan ta med den på skidresan slipper man hyra den på plats. Bilar man till skidorten är detta inget problem, men flyger man ska man tänka på att det i regel kostar extra att checka in utrustningen, och ibland kostar även transfern extra om man har en massa otympligt bagage. Under skidsäsongen erbjuder vissa flygbolag ibland att checka in skidutrustningen gratis, så det kan vara värt att kolla upp om de alternativen finns innan man bokar flyget.

Saker som kan få kostnaderna att skena iväg

För att hålla kostnaderna nere är det inte bara vad man bokar som påverkar, utan man måste även fundera på vad man spenderar pengar på när man är på plats. Här är några saker man ska undvika för att inte kostnaderna för skidresan ska skena iväg.

  • Bokar allt för sent - nummer ett är att boka tidigt, något som vi redan nämnt angående boendet, men detta gäller allt som man vill boka. Ju längre man väntar och ju närmare man kommer avresedatum, desto dyrare blir det (oftast). Detta gäller primärt flyg och boende men även transfer och skidhyra kan vara bra att spika så tidigt som möjligt då även de sakerna kan bli fullbokade, och alternativen blir då dyrare, till exempel om man måste ta en taxi istället för buss eller tåg.
  • Ta det lugnt med after-ski - att hänga på after-ski i några timmar varje dag kan bli en stor kostnad, och ett alternativ är att ta sig hem och ta ett par öl innan man ger sig ut och gör stan. För många är ju dock after-ski en av de roligare aktiviteterna under skidresan, och en stor anledning att man överhuvudtaget gör resan, så att dra ner på detta är för många inget alternativ. Detta ska så det så klart heller inte vara om det är fallet, meningen är ju att skidresan ska vara en så rolig och minnesvärd upplevelse som möjligt.
  • Dra ner på drickandet i backarna - att ta en paus från skidåkningen och sitta och njuta av en öl på en terrass i solen är något av de trevligaste momenten på skidresan. Detta blir ofta dyrt då priserna på restaurangerna i backarna är väldigt dyra. Dessutom blir skidåkningen lidande av för mycket alkohol under dagen och er egen (och andras) säkerhet kan bli lidande om man har konsumerat lite för mycket alkohol, så av dessa anledningar kan det vara bra att vara sparsam med öldrickandet under dagen.
  • Glöm ingen utrustning hemma! - detta gäller inte bara själva skidutrustningen utan även kläder och goggles. Har ni glömt något plagg hemma och måste köpa det på skidorten är priserna ofta högre än att köpa det hemma eller online.

Är paketresor till Alperna dyrare?

Bilden är ofta att paketresor till Alperna är dyrare än att boka allting separat var för sig, men stämmer det? Ja och nej. Många paketresor till normalpris är oftast något dyrare men det är absolut inte alltid fallet. Det finns paketresor med priser som är svåra att slå när man bokar allting själv, och på toppen av det erbjuder skidresearrangörerna fortfarande restresor, något som är alltmer ovanligt när det gäller flyg och hotell som bokas separat.

Även om till exempel en paketresa på 12 000 kronor känns som ett saftigt pris står sig ofta priserna bra i jämförelse. På toppen av det är det bokningsmässigt mycket bekvämare att få flyg, hotell och transfer inbakat i ett och samma pris. För att hitta billiga paketresor till Alperna kan ni använda vår lågpriskalender för paketresor för att få en enkel överblick över när resorna är billigast under skidsäsongen. Vill ni göra sökningen efter skidresor enklare kan använda vårenkla skidresesök som ger er flyg, hotell och paketresor i en och samma sökning.