Sökalternativ

Fjällen

Sverige och dess fjäll är fullt av skidorter, från kullarna i söder till de mäktiga fjällen i norr. Att besöka våra svenska fjäll är en upplevelse året om, varje årstid är vacker på sitt sätt.

I våra svenska fjäll finns det mängder av skidsystem att besöka. Många känner till och har varit i Sälen och Åre, men det finns även många mindre kända och annorlunda skidorter.

Våra kändaste skidorter

Många har sina egna favoriter men om vi ska prata om skidorter i svenska fjällen som alla känner till så pratar vi om Åre och Sälen.

Åre är Sveriges bästa skidort (skulle nog merparten av alla säga i alla fall) och är den skidorten med mest internationellt snitt. Det händer även att Åre figurerar på listor över världens bästa skidorter i utländsk media. Dessutom är Åre en väldigt vacker skidort med utsikt över Åresjön från backarna och staden är full av andra aktiveteter än skidåkning, vinter som sommar.

Sälen är nog dock den skidorten som skulle betraktas som "folkkärast". Detta beror så klart mycket på att det finns fin skidåkning här, men också på grund av att det är en lättillgänglig skidort för merparten av svenskar (alla som bor i Svealand t ex). Detta gör att många svenska skidåkare har varit i Sälen någon gång, och många lärde sig åka skidor där.

Svensk offpistskidåkning

förknippar Sverige med offpistskidåkning men om gillar offpiståkning ska ni spana in skidorterna Riksgränsen eller Kittelfjäll. Det kanske inte är absoluta internationella klass men fullt tillräcklig för de flesta skidåkare. Dessutom är säsongen här väldigt lång, ofta en bit in i maj.

Familjevänlig skidsemester i Sverige

Åker du på skidsemester med familjen kanske Idre eller Vemdalen är lämpligt. Självklart ska Sälen även nämnas här, inklusive alla skidorter och backar runt omkring som t ex Lindvallen, Kläppen, Tandådalen, Hundfjället och Stöten.

Utöver ovan nämnda skidorter finns såklart många många fler, ni hittar alla större och populäraste skidorter i Sverige här, listade per landskap.