Sökalternativ

Abruzzo

Karta över skidorter i Abruzzo

Det kanske låter överraskande, men mitt på den italienska halvön slår ett hjärta av snö, bland de högsta topparna i Apenninerna. Det är Abruzzo, en region som under vintermånaderna visar sina besökare en okonventionell sida, gjord av färger och stämningar, tradition och kultur, men också ett vitklätt landskap, där blicken vandrar så långt ögat kan se.

Det är just i Abruzzo, bland topparna Gran Sasso och Majella, bergmassiven Laga och Sirente-Velino, i oförstörda naturparker, som vi finner de största skidorterna i Apenninerna, med hundratals kilometer skidbackar. Täckta av ett tjockt lager snö som ofta varar långt in på våren.

400 km alpina skidbackar, 16 skidskolor, 21 skidorter och 115 liftar: ett fantastiskt universum för skidälskare! Välutrustade skidanläggningar utvecklas bland de otaliga små och välkomnande bergsbyarna. Här möter moderniteten hundraåring traditionen av smaker och ritualer i en helt unik kombination.

Den slående variationen av landskap och miljöer i Abruzzo möjliggör ett brett utbud av vintersporter. Allt från utförsåkning på de högsta topparna till längdskidåkning på platåerna, som Campo Imperatore, även känd som "lilla Tibet". Här utövas även de lite mer okonventionella vintersporterna som snowboard, hundsläde, vandring, snöskor och is-klättring, både för erfarna skidåkare och nybörjare, som kan ta lärdom av välutbildade instruktörer.

Skiddistriktet Alto Sangro bör nämnas, det är nämligen den största skidorten i centrala-södra Italien, inklusive Roccaraso, med dess eleganta butiker och idrottsanläggningar, och Rivisondoli, med sin gamla folkliga tradition kring julkrubban. Nevi skiddistrikt är också värt att nämna, som tillsammans med Campo Imperatore inkluderar Ovindoli och Campo Felice.

Fascinerande monument och borgar genomsyrade av historia ger vintersportandet en ny prägel. Såsom längdskidåkning i de gamla skogarna i Pescocostanzo, som erbjuder ett minnesvärt skådespel eller de fantastiska skidspåren på högplatån Campo Imperatore; vid sjön Campotosto, eller bland bokskogar i Chiarano dalen. Landskapet påminner om nordens mystik under den varma medelhavssolen.

Efter en dag i backen är det gott att komma in i värmen och smaka av det abruzziska köket, med alla dess läckra recept, som härrör från urgamla traditioner rotade i användningen av typiska lokala produkter, med omisskännliga smaker.

Oförstörda landskap, stark lokal identitet tillsammans med den ökända gästfriheten hos regionens invånare kombinerat med skidorternas modernitet, gör Abruzzo till den perfekta destinationen för en unik och oförglömlig vintersemester.

Ni kan läsa ännu mer om Abruzzo här på deras officiella hemsida.

Fakta/pistfakta Abruzzo

Kontinent Europa
Land Italien
Liftar 115
Kilometer pister 400 km