Vilket sökalternativ passar mig?

Skidresor
skidresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra skidresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Lågpriskalendern
Skidresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för skidresor för en snabb överblick när de billigaste skidresorna finns tillgängliga.
Sök flyg & hotell
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och skidresor i en och samma sökning.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Upptäck skidåkningen i kanadensiska Banff

Har du inte tidigare testat att åka på skidsemester till Kanada kan det vara dags att göra det. Med den lilla staden Banff i delstaten Alberta som utgångspunkt når ni enkelt några av Kanadas vackraste skidorter som dessutom är snösäkra destinationer med en skidsäsong som ofta startar redan i november och sträcker sig sedan en bit in i maj. Banff är faktiskt Kanadas högst belägna stad och är omgiven av höga berg och är fantastiskt natur och är ett populärt resmål för naturupplevelser både under sommaren och vintern.
Lake Louise

Skidområdena runt Banff

När det gäller skidåkningen så finns det inga backar tillgängliga direkt från staden, man måste i stället åka en bit utanför för att hitta skidområdena. Närmast från Banff är Mount Norquay som ligger endast 8 kilometer utanför och det tar dryga tio minuter att bila från centrala Banff hit. Detta är ett ganska litet skidområde med endast fem liftar och dryga 15 kilometer pister. Dock är detta ett kul område att utforska då nästan hälften av nedfarterna är svarta backar.

De som vill ha mer skidåkning för pengarna så att säga beger sig i stället av till Sunshine Village. Det är en något längre bilresa för att komma till detta skidområde, normalt sett tar det en halvtimme att köra, men för skidåkningens skull är det värt det. Här finns 12 liftar totalt, varav en gondollift, och dessa liftar ger tillgång till över 100 kilometer skidbackar. Tre fjärdedelar av backarna antingen röda eller svarta, så det är ett perfekt skidområde för erfarna skidåkare.

Den tredje skidorten som man enkelt kan nå från Banff är Lake Louise som ligger 60 kilometer bort, ungefär 45 minuters bilresa. Detta är också den mest kända skidorten i området, mycket på grund av att de har hållit i många störtloppstävlingar i Alpina världscupen här. Att man har hållit många störtloppstävlingar här säger så klart en hel del om vilken utmanande skidåkning man kan hitta här, men det finns också gott om enklare backar, vilket gör detta till en av Kanadas mest populära skidorter bland familjer. Även om de bara har 11 liftar, vilket inte låter så imponerande, så är antalet kilometer backar man får tillgång till desto mer imponerande. Totalt finns här runt 140 kilometer preparerade pister, varav 30 procent är svarta, 45 procent röda och således 25 procent av det mer enkla blåa slaget.

Sammanfattningsvis kan man säga att med Banff som utgångspunkt på skidresan kan man utan problem nå tre fina skidområden, och alla kan erbjuda massvis med utmanande backar. Att alla dessa skidorter, precis om själva staden Banff, ligger i ett otroligt vackert område mitt i de kanadensiska Klippiga Bergen gör skidsemestern än mer speciell med tanke på naturupplevelsen man får på köpet.

Ta sig från Banff till skidorterna

Att ta sig från Banff till skidorterna är inga som helst problem. Då staden för många är utgångspunkten på skidsemestern i detta område har man ordnat upp tillgången till skidbackarna på bästa sätt.

Till både Mount Norquay och Sunshine Village finns det gratisbussar från Banff med flera avgångar dagligen, och dessa bussar är gratis oavsett om ni har tänkt åka skidor eller inte. Då fokus så klart är att ta sig från Banff till skidåkningen går bussarna till respektive skidort på förmiddagarna och tillbaka på eftermiddagarna.

Även till Lake Louise finns det gratisbussar från Banff, men här åker endast de som har ett liftkort gratis. Bussarna åker igenom Banff och plockar upp skidåkarna på några av de mer populära hotellen, se busschemat och hotellen där man kan hoppa på här.

Boende i Banff

Banff är en liten stad men på grund av turismen bland skidåkare, och även sommarturister som åker dit för att njuta av den fantastiska naturen, så finns det väldigt gott om hotell, bed-and-breakfasts, semesterhus och andra boenden att hyra här.

När det gäller lyxboende finns här två femstjärniga hotell, det ena är klassiska Fairmont Banff Springs som ligger strax utanför centrum har anor från 1888 och är byggt med en stil inspirerad av ett skotskt slott. Det andra är The Rimrock Resort Hotel Banff som ligger cirka 3 kilometer utanför och har bland annat en inomhuspool.

Bland de högst rankade fyrstjärniga hotellen hittar ni bland annat centralt belägna Moose Hotel and Suites som både har en inomhuspool och en uppvärmd utomhuspool. Även Hotel Canoe and Suites ligger centralt och är högt rankat bland sina gäster.

Se ovan hotell som goda exempel på bra boenden men ni kan utforska fler hotell och andra typer av boenden i Banff här.

Bo i Lake Louise

Mount Norquay och Sunshine Village är ganska isolerade skidområden och har inga byar eller direkta boenden runt omkring, men Lake Louise som är en liten by har en del boendealternativ. Strax utanför byn hittar ni bland annat Fairmont Château Lake Louise, ett femstjärnigt gigantiskt hotell i bästa The Shining-stil, med bland annat sex restauranger, inomhuspool och naturligtvis ett spa. Det finns även några mer ekonomiskt gångbara boendealternativ inne i byn Lake Louise.

Så här reser du till Banff

Då Kanada som bekant är ett gigantiskt land är det nödvändigt för nästan alla att ta flyget för att ta sig hit. Den närmaste stora staden till Banff är Calgary, och flygplatsen man ska söka flyg till är med andra ord Calgary International Airport.

Från Sverige finns det inga direktflyg hit just nu (och finns i regel aldrig det heller), så minst ett byte av flyg krävs. Det finns en del storstäder i Europa som har direktflyg till Calgary, som till exempel London, Paris, Frankfurt och Amsterdam, så ett alternativ är att byta flyg i Europa och flyga direkt till Calgary därifrån. Det andra alternativet är att flyga till någon av de större städerna i de östra delarna av USA eller Kanada, och sedan därifrån flyga direkt till Calgary. Då Calgary är en av Kanadas största städer finns det direktflyg hit från nästan alla större städer i USA och Kanada.

Banff ligger cirka 150 kilometer från Calgary och med hyrbil tar det ungefär en timme och fyrtiofem minuter. Det finns även gott om bussar och transferservice från flygplatsen till Banff och priset ligger på mellan 60 och 80 kanadensiska dollar (något lägre värderat än USD) för en envägsbiljett. Här är några av buss- och transferbolagen som tar er mellan Calgary flygplats och Banff, och vissa kan även ta er hela vägen till Lake Louise om ni hittar ett boende där:


Banff Mountain Film Festival

Något Banff är känt för, förutom sin storslagna natur, är deras filmfestival som kallas Banff Mountain Film Festival. Denna festival startade redan 1976 och har fokus på filmer i bergsmiljö med bidrag från hela världen. Numer har man en typ av världsturné med själva festivalkonceptet, men vill man uppleva den riktiga filmfestivalen på plats går den i regel av stapeln runt slutet av oktober till början av november, det vill säga precis innan skidsäsongen startar.