Sökalternativ

Bulgarien

Bulgarien är inget stort skidland för oss skandinaver – inte än åtminstone! Det finns dock mycket spännande att uppleva här för den som vill prova något nytt. Bulgarien har länge varit ett billigt öststatsland, men på senare år har det skett stora investeringar i flera skidorter vilket har trissat upp priserna en aning. Det är dock fortfarande ett alternativ för en budgetskidresa – Bulgarien är ett av de billigaste skidländerna i Europa. Speciellt boende och mat är mycket billigt. Liftkorten är också mycket prisvärda och liftsystemen är generellt moderna och har till och med elektroniska liftkort.

Skidturismen till Bulgarien har exploderat de senaste åren och du kommer stöta på en del engelsmän och irländare, men det har även gjort att utvecklingen av skidorterna har påskyndats. Passa på att resa på skidresa till Bulgarien medan priserna fortfarande är så låga.

Tre stora skidorter i Bulgarien är Bansko, Borovetz och Pamporovo. Vitosha nära huvudstaden Sofia kan också vara värt ett besök. Skidorterna ligger i södra delen av Bulgarien, åt Grekland till.

Borovetz är Bulgariens äldsta och mest klassiska skidort. Den ligger ca 7 mil från Sofia och har en hel del ganska bra och avancerade backar. Skidorten har utvecklats snabbt de senaste åren och erbjuder numera bra liftsystem och fina hotell.

Bansko är Bulgariens mest populära skidort, ca 16 mil från Sofia. Den har blivit internationellt känd och utvecklas snabbt. Bara de senaste åren har det skett stora investeringar i bl a liftsystem och hotell. Här finns två skidområden: Chalin Valog och Shiligarnika. Totalt finns ca 70 km pist varav flera kilometerlång härliga backar. Här finns snökanoner och pistmaskiner, vilket inte är något att ta för givet i Bulgarien.

Pamporovo, ca 25 mil från Sofia, passar bra för nybörjaren och den mindre vana skidåkaren. Pamporovo är också ett lite billigare och lugnare alternativ.

Skidåkningen i Bulgarien passar bäst för den som är nybörjare till medelgod. De avancerade backarna håller generellt inte den klass som en skicklig åkare förväntar sig.

Skidorter i Bulgarien

Största skidorterna

Flest liftar i Bulgarien

Borovets 15 liftar
Bansko 15 liftar
Pamporovo 12 liftar
Vitosha 11 liftar

Flest pister i Bulgarien

Borovets 24 pister
Bansko 20 pister
Pamporovo 17 pister
Vitosha 6 pister

Högsta skidorterna

Högsta fallhöjden i Bulgarien

Bansko 1560 meter
Borovets 1193 meter
Vitosha 630 meter
Pamporovo 480 meter

Högsta pisterna i Bulgarien

Bansko 2560 meter
Borovets 2550 meter
Vitosha 2290 meter
Pamporovo 1926 meter