Boka skidresa

Heliskiing - roligaste skidåkning för den erfarne

1965 var året då Hans Gmoser, den legendariske kanadensiske bergsklättraren, för första gången tog en helikopter upp mot bergstoppen och därifrån åkte skidor ned. Fenomenet heliskiing föddes och har varit en framgångssaga allt sedan dess. Konceptet var enkelt då, och är det fortfarande även om många säkerhetsaspekter tillkommit under årens lopp. På de flesta turer leds en grupp på cirka fyra till tolv skidåkare av en bergsguide och eventuellt en assisterande guide. Antal skidåkare beror naturligtvis på vilken typ av helikopter man använder. Efter avlastning på en passande utgångspunkt, beger man sig iväg nedför berget. Men tro inte att du kan åka precis var och hur du vill: Av säkerhetsskäl har bergsguiden i förväg åkt för att bedöma och bestämma en lämplig nedfart. När han eller hon bedömer det som säkert, ges klartecken till övriga åkare.

Snöförhållandena varierar mellan perfekt pudersnö och hård skare beroende på årstid och väder, så du bör vara någorlunda erfaren vad gäller skidåkning för att kunna njuta fullt ut av heliskiing. Passande utrustning är lavintransceiver, sond, spade, ryggsäck och eventuell övrig säkerhetsutrustning. Oftast ingår lån av all denna utrustning när du köper ett heliskipaket på någon passande skidort. Snowboard är heller inget problem att använda vid heliskiing. Som vanligt är det lager-på-lager-tekniken vad gäller klädsel. Du behöver naturligtvis även skidglasögon, mössa, rejäla skidhandskar och gärna en rejäl halsduk - det är blåsigt på toppen!

Generellt är heliskiing en säker sport, med erfarna guider och högt säkerhetstänkande, men man bör självklart ändå vara riskmedveten. En riskfaktor är naturligtvis laviner och just därför har seriösa skidorter med seriösa aktörer på heliski-marknaden en god kontroll över riskområden vad gäller snökvalitet, -stabilitet och andra risker.

I Sverige erbjuder bland annat Riksgränsen heliskiing från början av mars till slutet av maj. Om du är över 16 år kan du delta utan målsmans sällskap och priserna varierar från ca 2 700 kr för tre åk (en tur på ca tre timmar) upp till cirka 5 000 kronor för sex åk, vilket innebär en ordentlig dagstur på fem till sex timmar.

Internationellt finns heliskiing naturligtvis på en uppsjö av skidorter. Är du mycket erfaren och vill testa dina gränser, kan British Columbias i Kanadas bägge ikoner The Monashees och The Cariboos rekommenderas, där den förstnämnda inte direkt är för veklingar medan The Cariboos erbjuder en smula mer modest heliskiing.

Kort och gott: Heliskiing förflyttar dig i ett nafs från liftkön och den grå massan av turister i skidbacken, till (i bästa fall) en öde, orörd bergssida täckt av fjäderlätt pudersnö. Helt klart mödan värd, med andra ord!
Slopetrotter Skitours