Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Heliskiing - roligaste skidåkning för den erfarne

1965 var året då Hans Gmoser, den legendariske kanadensiske bergsklättraren, för första gången tog en helikopter upp mot bergstoppen och därifrån åkte skidor ned. Fenomenet heliskiing föddes (eller helikopterskidåkning som man ibland säger på svenska) och har varit en framgångssaga allt sedan dess. Konceptet var enkelt då, och är det fortfarande även om många säkerhetsaspekter tillkommit under årens lopp.

En bergsguide leder skidåkningen

På de flesta turer leds en grupp på cirka fyra till tolv skidåkare av en bergsguide och eventuellt en assisterande guide. Antal skidåkare beror naturligtvis på vilken typ av helikopter man använder. Efter avlastning på en passande utgångspunkt, beger man sig iväg nedför berget. Men tro inte att du kan åka precis var och hur du vill: Av säkerhetsskäl har bergsguiden i förväg åkt för att bedöma och bestämma en lämplig nedfart. När han eller hon bedömer det som säkert, ges klartecken till övriga åkare.

Varierande snörförhållanden

Snöförhållandena varierar mellan perfekt pudersnö och hård skare beroende på årstid och väder, så du bör vara någorlunda erfaren vad gäller skidåkning för att kunna njuta fullt ut av heliskiing. Passande utrustning är lavintransceiver, sond, spade, ryggsäck och eventuell övrig säkerhetsutrustning. Oftast ingår lån av all denna utrustning när du köper ett heliskipaket på någon passande skidort. Snowboard är heller inget problem att använda vid heliskiing. Som vanligt är det lager-på-lager-tekniken vad gäller klädsel. Du behöver naturligtvis även skidglasögon, mössa, rejäla skidhandskar och gärna en rejäl halsduk - det är blåsigt på toppen!

Kort och gott: heliskiing förflyttar dig i ett nafs från liftkön och den grå massan av turister i skidbacken, till (i bästa fall) en öde, orörd bergssida täckt av fjäderlätt pudersnö. Helt klart mödan värd, med andra ord!

Säkerhet vid heliskiing

Generellt är heliskiing en säker sport, med erfarna guider och högt säkerhetstänkande, men man bör självklart ändå vara riskmedveten. En riskfaktor är naturligtvis laviner och just därför har seriösa skidorter med seriösa aktörer på heliski-marknaden en god kontroll över riskområden vad gäller snökvalitet, -stabilitet och andra risker.

Var hittar du heliskiing?

I Sverige erbjuder bland annat Riksgränsen heliskiing från början av mars till slutet av maj. Om du är över 16 år kan du delta utan målsmans sällskap och priserna varierar från ca 3 500 kr för tre åk (en tur på två till tre timmar) upp till cirka 8 000 kronor för sex åk, vilket innebär en ordentlig dagstur på fem till sex timmar. Mer om heliskiing i Riksgränsen här.

Internationellt finns heliskiing naturligtvis på en uppsjö av skidorter. Är du mycket erfaren och vill testa dina gränser, kan British Columbias i Kanadas bägge ikoner The Monashees och The Cariboos rekommenderas, där den förstnämnda inte direkt är för veklingar medan The Cariboos erbjuder en smula mer modest heliskiing.

Självklart finns det gott om heliskiing även i Alperna. Även om inte alla skidorter har sina egna lokala bolag så kan man utifrån de flesta skidorter ordna ett helikopterlyft. Vill ni boka upp något innan ni åker är det bäst att googla upp alternativen, är ni mer spontana är det bara att höra er för när ni är på plats.