Vilket sökalternativ passar mig?

Skidresor
skidresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra skidresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Lågpriskalendern
Skidresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för skidresor för en snabb överblick när de billigaste skidresorna finns tillgängliga.
Sök flyg & hotell
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och skidresor i en och samma sökning.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Säkerhet på berget

De första offpiståken är olika alla andra åk. De första gångerna verkar de flesta inte tänka på att det finns något som heter "laviner". Man har full sjå med att ta in den bländande snövärlden, kämpa sig uppför backarna, balansera på vägen ner och krafsa pudersnö ur skidjackan. Det är gång två eller tre som det slår de flesta att det också kräver ett stort mått av säkerhetskunskap när man vistas i offpistterräng. Laviner, och även andra farligheter som glaciärsprickor, är något man måste ta hänsyn till och ha kunskap om - innan man beger sig iväg.

Att vistas i bergen kan också innebära snabba väderväxlingar. Ena timmen är det strålande solsken och sikten är perfekt. En timme senare kan en storm med kraftigt försämrad sikt samt snöfall ha dragit in. Det gäller att vara förberedd för att hantera sådana situationer.
Vår rekommendation är att alltid ha rätt kunskap, rätt sällskap och rätt utrustning så fort du sätter skidan utanför pisten. Men vad är då "rätt"? Detta är våra tips, tänk på att du själv måste skaffa dig nödvändig kunskap och erfarenhet.

Förberedelser

  • Åk aldrig ensam!
  • Lämna alltid färdmeddelande.
  • Se till att alla batterier är i gott skick.
  • Klä dig rätt och packa reservutrustning i en ryggsäck.
  • Ät ordentlig frukost och packa extra matsäck för det oväntade.
  • Se till att du känner till hur din utrustning fungerar.
  • Kontrollera lavinrisken (skala 1-5) och väderleksprognosen.

Förebygga en lavin

När du gett dig av ut i lavinfarligt område finns en grundläggande regel - Är du osäker, så välj en annan väg. Skida heller aldrig rakt över ett snöfält, utan kör i mitten av fallinjen och ta korta svängar. Stanna aldrig och vila mitt i en sluttning, utan vänta till dess att du har nära till skydd, t.ex. under eller bakom en klippa. Den som lärt sig att bedöma lavinrisken kan lättare välja färdväg, så ha tillit till den som har mest kunskap och erfarenhet.

Tänk också på att alltid ha din transceiver påslagen på sändning. Stäng inte av den när du stannar och fikar "för att spara batterier" eftersom risken finns att du glömmer slå på den. Ha den alltid nära kroppen, under jackan, så att den inte kan bli åtskiljd från dig.

Om det går en lavin

Skulle en lavin verkligen gå gäller det att kämpa för sitt liv. Om du hamnat i själva lavinen måste du försöka hålla dig till ytan, t.ex. genom simrörelser.

Om du ser att en lavin går, men du befinner dig inte direkt i området, spana efter dina vänner och tänk på var du såg dem sist. Det är sedan härifrån du måste börja söka. Märk ut platserna där du senast såg dem. Det är ofta högre sannolikhet att hitta lavinoffer vid hinder som träd, klippor och stenansamlingar. Larma eventuellt räddningen, men börja söka omedelbart, det handlar om minuter! Använd transceiver och sedan sond/spade.

Utrustning

Det finns vissa saker jag aldrig skulle ge mig ut på offpistområde utan. Givetvis en uppsättning skidkläder, men även extra mössa och vantar i en ryggsäck. Jag packar även ner min spade, en lavinsond samt sätter på mig min transceiver. En del använder även Avalung nuförtiden, en slags "snorkel" som utnyttjar syret som finns i snön till inandningsbar luft.

Hamnar man i en lavin kan den hjälpa dig att överleva längre. Jag tar alltid med mig extra matsäck, t.ex. choklad, eftersom man aldrig vet vad som händer.

En vindsäck kan också vara mycket bra att ha om man skulle överraskas av hårt väder. Lite overkill tycker vissa, men en klocka med kompass och höjdmätare fungerar fint att navigera efter om allt du ser är snöyra.

Om jag vistas i glaciärområden tar jag även med mig klättersele, klätterrep och ett par isskruvar samt karbiner.

Ett första-hjälpen-kit hör också hemma i varje offpiståkares ryggsäck. Och glöm inte solkrämen!

Vill ni hitta lavinutrustning att köpa hittar ni ett stort utbud hos oss här.