Vilket sökalternativ passar mig?

Sök skidresa
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och paketresor i en och samma sökning.
Paketresor
Paketresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra paketresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Lågpriskalendern
Paketresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för paketresor för en snabb överblick när de billigaste paketresorna finns tillgängliga.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Skidkläder - Materialguide

Det är svårt att veta vad materiallapparna som sitter på kläderna betyder. Varför kostar plaggen så mycket och vilken funktion har det egentligen?

Vi har tagit reda på de mest vanliga materialtyperna. Hoppas att dessa hjälper dig när du ska köpa skidkläder nästa gång. Mer om att handla skidkläder kan ni läsa om här och hitta skidkläder att köpa gör ni här.

Gore-Tex

"Guaranteed to keep you dry" står Gore-Tex för, vilket stämmer bra. Materialet har funnit i över 30 år och är beprövat och produktutvecklat till perfektion. Gore-Texkläder är vind- och vattentäta samt andas. Andas kan det göra genom att membranet består av små, små porer som är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe och flera hundra gånger större än en ångmolekyl. Alltså kan det inte komma in vatten utifrån, men den kroppsvärme som du själv genererar kan släppas ut.

Gore-Tex finns numer i mängder av olika tyger och former, allt från tjockare skalplagg till soft shell-produkter. Ett bra plagg har tejpade/limmade sömmar som också är vattentäta.

Ett plagg av Gore-Tex är något som du förmodligen kommer att behålla i många, många år, så även om jackan är dyr lär du få glädje av den länge.

Observera att Gore-Tex är ett varumärke - det finns liknande material hos andra leverantörer, som kan vara minst lika bra eller bättre!

Windstopper

Windstopper är ett skyddande lager som ligger mellan två andra materiallager. Vinden kan inte tränga igenom det, så du håller dig varm även i rivande storm. Mycket praktiskt! Finns både för jackor, byxor, mössor och vantar.

Bomull

Ingen materialguide är komplett utan bomull. Ett råd - undvik bomull när du ägnar dig åt skidåkning och andra utomhusaktiviteter. Det blir blött, tungt och torkar sakta.

Ull/Ylle

Ull, t.ex. Merinoull, har varit på stark frammarsch det senaste årtiondet. Borta är de stickiga och kliande kläderna vi bar som barn. Här är de mjuka, slitstarka och värmande ylleplaggen som är helt fantastiska för skidåkare. Ull värmer, andas ganska bra, men framförallt så behåller det sin värmegivande förmåga även när det blivit vått. Ett par innervantar i skalvantarna i ull följer alltid med på fjällturen.

Dun

Dun är praktiskt om du ska på en riktig höghöjdsexpedition där det är riktigt, riktigt kallt. För andra syften så är en dunjacka eller andra plagg i dun oftast opassande. Dun har fördelen att det värmer mycket för låg vikt och tar liten plats. Den stora nackdelen är att det är hopplöst att få dunplagg torra när de väl blivit blöta.

G-1000

Mycket slitstarkt material som används i t.ex. skidanoraks och byxor. Det består av en blandning mellan bomull och polyester och är extremt tåligt. Tvättas som vanligt men kan sedan återinpregneras med bivax för att det ska återfå sin vattenavvisande förmåga.

Precip

Ska du åka skidor i ett varmt vårklimat där du egentligen mest vill skydda dig mot väta, så är ett Precipplagg. Precip togs fram av Marmot och är numera mycket vanligt. Det är helt vattentätt samt nästan helt vindtätt.