Sökalternativ

Reseberättelse - skidresa till Kittelfjäll 2013

Torsdag kväll - Avresa från Cityterminalen i Stockholm

En torsdagskväll i slutet av mars var det dags för den sedan länge inplanerade och efterlängtade resan till Kittelfjäll. Ett litet tjejgäng på två personer klev på bussen på Cityterminalen i Stockholm vid sjutiden på torsdagskvällen. Berget med packning var enormt, allt ifrån sovsäck till bussen till skidor, snowboard, godis och massor av kläder. Vi lyckades få en kanonbra plats precis framför en tv och installerade oss snabbt medan bussen började rulla norrut. Vi såg på film, åt snacks och hade det mysigt. Vid Tönnebro stannade vi till för kvällsfika och ombäddning till nattbuss. Det fanns gott om toaletter att göra sig i ordning på och en trevlig restaurang. Sedan väntade vi utanför bussen för att paxa bästa platserna. Några hade förbokat platser och fick ligga på nedervåningen av bussen, men vi var nöjda med att sova där uppe. Vi hoppade in på våra platser, kröp ned i sovsäcken, drog ögonbindeln över ögonen och stoppade i öronpropparna. God natt!

Fredag – Ankomst Kittelfjäll och en härlig skiddag

Bussen stannade någon gång varannan timme för att chaufförerna skulle ta sig en paus, då man tyvärr vaknade. Annars var komforten bra på bussen och vi vaknade sedan när vi anlände till Kittelfjäll vid åttatiden på fredagsmorgonen. Efter ett kort informationsmöte åt vi en supergod frukost och sedan gick vi till rummet och packade upp, duschade och bytte om. Tyvärr visade sig en öl ha gått sönder i resväskan så en av oss fick maka sig iväg till skidboden för att hyra pjäxor. Rummet var trevligt men ganska slitet. Väldigt praktiskt nära till allting, både restaurang, kiosk/reception, skiduthyrning och framförallt – skidbackarna!

Sedan slängde vi oss ut i skidbacken! Världens härligaste väder! Ca 2 minusgrader och strålande solsken. Vi provade några backar och förvånades över hur tomt det var i backarna, trots att vi såg folk i liften. Vi mötte ingen på hela förmiddagen förutom vid liften. Tyvärr hade det inte snöat på två veckor, men det var ändå gott om snö och underbart i backarna!

Efter en jättegod lunch på restaurangen gav vi oss ut i backarna igen och åkte till dess att liften stängde kl 16. Då var vi supertrötta och supernöjda innan vi röjde på afterskin och fick ännu mer öl på pjäxor och kläder. Bra band och bra röj.

Omgivande fjäll lockade stort och utsikten från skidsystemet var storslagen. Vi hade bokat heliski till lördagsmorgonen men avbokade det då ryktet sa att snön var ganska hård. Vi hade bokat oss på tretoppslyft för 1795 men bestämde oss för att spara det till nästa besök (ja, det blir alla gånger fler!) och hoppas på bättre snöförhållanden. En av oss var även sugen på topptur men eftersom vi bara var två som reste tillsammans fick det vänta till ett annat besök. Det verkar finnas oändliga möjligheter till toppturer på fjällen kring Kittelfjäll.

På kvällen åt vi en väldigt god tvårättersmiddag som ingick i vårt paket. Maten höll mycket hög klass och var över vår förväntan. Löjromstoast och renfilé, mums!

Lördag – Pistvisning med Active Skis guider och en kanondag

Morgonen därpå åt vi en kanongod frukost och gav oss sedan ut i skidsystemet igen. Idag anslöt vi oss till guidernas pistvisning vid halvtiotiden. Två trevliga killar i 25-årsåldern visade oss sina favoriter. Eftersom en av dem åkte snowboard och en åkte skidor passade det verkligen bra. Vi var bara några stycken som åkte med, men vi som följde med var väldigt nöjda. Fortfarande någon minusgrad och strålande solsken utom en kort stund på förmiddagen. Vi blev bl a visade en rolig skogsslinga och fin lössnö bland träden vi aldrig hittat själva.

Vi åkte non-stop fram till lunch, då vi åt nere på restaurangen tillsammans med ett trevligt par på samma resa. Efter lunch gav vi oss ute i skidsystemet igen och åkte till tio i fyra! Då gled vi in på hotellet och tog en drink och lite chips innan vi bastade. Efter bastun åt vi middag med två trevliga tjejer som vi träffat i bastun. Återigen en kanongod middag! Rencarpaccio till förrätt och lammfilé till huvudrätt – alla tiders.

Söndag – Sista skiddagen och dags för hemfärd

Sista morgonen packade vi ihop våra prylar och tryckte in allt i bagagerummet efter frukost. Idag var det lite varmare, någon plusgrad. Vi var lite möra i benen och lite här och var men tog lite aspirin för att komma på fötter. Kombinerat med starkt kaffe fungerade det över förväntan och vi åkte fram till halv tre med avbrott för en snabb lunch. Sedan var det tyvärr dags att packa ihop för den här gången. Vi duschade, bytte om och packade och åt sedan en god lasagne, som också ingick, innan det var dags att släpa ned bagaget till bussen.

Vi fick återigen en jättebra plats på bussen och var väldigt nöjda. Lite skidfilm visades så vi blev sugna på mer skidåkning och därefter såg vi klassikern Snowroller. Vid 22-tiden packade vi om bussen i Junsele där vi stannade till på en idrottsanläggning. Glada tanter sålde mackor, korv, läsk och godis. Tandborstning och på med mysbyxorna och sedan dags att krypa till kojs på bussen. Tyvärr ännu sämre sömn på hemvägen eftersom bussen stannade frekvent, men efter någon timmes sömn var vi framme på Centralen strax före sex. Det kändes inte nådigt att släpa all packning till jobbet och sedan jobba till fem – nästa år överväger jag nog att ta en extra semesterdag...

Skidåkningen i Kittelfjäll – över all förväntan

Skidåkningen var kanonbra och också över förväntan trots att en av våra män blivit så inspirerad av att vi tjejer skulle till Kittelfjäll att han själv bokat en resa och åkt dit två veckor före oss! Vi hade redan fått höra om deras lyckade resa och våra förväntningar var på topp!

Det finns två längre ankarliftar med transportsträckor på fjäll och i dal. Tyvärr var dessa inte så roliga när man åkte snowboard och man fick gå en del. Det hade varit bra att veta det i förväg för då hade jag kanske valt skidorna istället. Men de härliga half-pipesen gottgjorde detta.

Backarna är väldigt varierande och lagom många för ca tre-fyra dagar. Vi tyckte det var kanon att få åka nästan ensamma i backen och slippa väja för andra eller riskera att bli påkörd. Det fanns även två knappliftar till barn- och hoppområdet. Det finns även potential för en veckas vistelse då man skulle få mer tid till heliski och/eller topptur eller kanske en vilodag med skoter.

Vi åkte i princip alla backar utom den mest kända – Storgrova. Det var lite för dåligt med snö och för mycket sten. På avstånd ser det ut som en gigantisk halfpipe och den verkar inbjudande – så sparas till nästa besök.

Backarna i Kittelfjäll är helt klart de roligaste jag åkt någonsin – det känns som ett åk i en backe var värt hela mödan att resa hit. Med tanke på att jag besökt rätt många skidorter vill det inte säga lite?

Det finns tre vanliga röda pister, fint pistade och utan is. Resten av backarna, ca 25 stycken, är ”offpist”, dvs de är inte pistade. De består av en härlig blandning av skogsåkning, slänter, half-pipes och puckelpist – i viss kombination. Första skogsbacken vi tog, Kålårado, var en viss chock just för att det var en kombo med half-pipe och puckelpist, men ner kom vi. Första dagen blev det en del vurpor men dag två och tre gick det bättre. Man lär sig nog en hel del på att åka här jämfört med i pist! Dessutom kunde man på många ställen åka utanför dessa backar genom att helt sonika ge sig ut i skogen och åka mellan träden – härligt!

Det kommer kännas tråkigt att åka pist efter detta för Kittelfjäll var som en stor fun park för vuxna!

Att man sedan även kan göra heliski, catski (bandvagn) och toppturer runt om i området höjer Kittelfjäll ännu mer. Skoter var också populärt, både som utflyktsfordon och som topptursfordon.

Boka resa till Kittelfjäll med Active Ski

Kontentan av denna skidresa med Active Ski var att den var toppen – helt klart över förväntan. Allt var otroligt välordnat och fungerade mycket smidigt. Att allt ingick gjorde att tiden kunde användas till skidåkning istället för praktikaliteter. Guiderna var väldigt trevliga och hjälpsamma.

Det enda minuset var det trånga bagagerummet och avsaknad av omklädningsrum. Det blev väldigt trångt i hotellets foajé när folk skulle byta om vid ankomst och hemresa och det var heller inte särskilt trevlig att byta om och packa där. Jag skulle rekommendera att packa i lättpackad väska med många fack så det är enkelt att hålla koll på sina saker.

Trots att vi bara var borta en semesterdag fick vi hela tre skiddagar och en väldigt avkopplande semester. Känns som att man varit borta längre.

Vi rekommenderar helt klart att resa till Kittelfjäll med Active Ski. Vi har haft en toppenresa och ett perfekt arrangemang och ser fram emot nästa resa! Kanske åker vi även någon annanstans med Active Ski.