Sökalternativ

Udda skidorter: Huascarán, Peru - för en annorlunda skidresa

Det är nog inte många av oss som förknippar Peru med alpin skidåkning. Snarare panflöjter, inka-indianer och ponchos, men eftersom en stor del av den väldiga bergskedjan Anderna löper genom Peru så hittar man här kontinentens fjärde högsta berg; Huascarán, Peru. Med sina mer än 6700 meter över havet är bergets övre delar snötäckta året om och det är därför Huascarán sedan 70-talet blivit många sydamerikaners favoritmål för skidresor. Numera ser man även många besökare från Nordamerika, men resmålet är än så länge relativt oupptäckt bland skidresenärer från Europa. Det är först mycket nyligen som europeiska skidsidor på internet och i viss mån annan media börjat uppmärksamma Huascarán, Peru.

Att ta sig till Huascarán

Det är fortfarande svårt att hitta arrangerade resor hit jämfört med det enorma utbudet av
paketresor inom Europa som vi är bortskämda med. Räkna därför med att få sätta ihop din egen färdrutt. Oftast innebär detta ungefär ett dygns restid med ett antal byten innan du till slut anländer till den mest närbelägna flygplatsen Anta. Flygplatsen hör till staden Huaraz.

Boende i närheten av Huascarán

Uppe i backarna i Huascarán, Peru hittar man än så länge inga möjligheter till logi. Tipset är därför att ta in på ett hotell i utkanten av staden Huaraz. Härifrån är det cirka 30 kilometer upp till skidanläggningen Nevado de Pastoruri.

Anläggningen Nevado de Pastoruri

Nevado de Pastoruri har ett liftsystem som kan ta dig upp i två olika backar på vardera cirka 1000 meter. Båda backarna är klassade som enkla och passar därför alla åldrar. Samtidigt finns det många möjligheter att ägna sig åt annat än skidåkning under tiden här. Detta inkluderar enklare bergsklättring och utforskandet av den otroliga naturen. Anläggningen är öppen för skidåkning året runt, men det kan vara värt att kontrollera snödjupet innan resan till Huascarán för aktuella förutsättningar.

Kommentarer

Inga kommentarer för detta inlägg. Lägg till kommentar
Namn
Email (valfritt, visas ej)
Hemsida (valfritt)
Kommentar